…full som en ”Alika”!

…min svarta alfahona lade sig ner vid det gamla äppelträdet och ”betade” lite gräs…hon har väl magproblem, tänkte jag…när jag satt där på huk kom plötsligt en Kaja flygande och landade ett par meter ifrån mig. Han tittade upp på mig och började gå rakt mot mig…ca 35-40 cm ifrån mig stannade han och skärskådade mig med sina ljust stålblå ögon…han burrade upp nackfjädrarna och småbabblade lite…”kja…kja..kja!”. Hela tiden studerade han mig…min svarta vän brydde sig inte utan låg nöjd kvar och betade. Plötsligt flög Kajan upp och satte sig på en trädgren nästan rakt ovanför mig…jag reste mig och han satt kvar…nu mindre än 30 cm ifrån mitt ansikte…han fortsatte småbabbla och nickade med huvudet…då slog det mig. Kan det vara Pax…en Kaja jag födde upp och släpte fri för några år sedan…nä…
…jag svarade ”Pax” med hans namn…och han burrade upp nackfjädrarna än mer…tittade på mig…och började plötsligt låta mycket!
…efter en stund flög han ner nära mig och började sitt födosökande…han visade ingen rädsla och gick nära oss en bit…när vi fortsatte vår promenad…

Kaja, (Corvus monedula, vilket på latin betyder ”myntätande korp.). Den är vår minsta kråkfågel, ca 35 cm stor. En intelligent fågel, lättlärd och lättdresserad…blir lätt väldigt tam. Vid etologiska studier har den visat en ovanligt stor förmåga till problemlösningar, som alla kråkfåglar. Har själv sett kråkor lägga hästskit i vatten för att lösa upp den och få havrekornen att flyta upp,… rena och färdiga för inmundigande!
Konrad Lorentz har efter sina undersökningar av Kajans beteende velat klassa kajkolonierna som ett av de organisatoriskt mest fulländade djursamhällerna.
I Skåne och Blekinge kallas Kajan för ”Alika” och ni har kanske hört uttrycket ”full som en Alika!” …?… Uttrycket kommer av att Kajorna (Alikorna) gärna åt mäsk, en restprodukt vid de gamla bryggerierna. Det var en vanlig syn med ”totalt packade” Kajor vid mäskhögarna. ”Fyllkaja”. Det var också ett ganska vanligt folknöje förr att avsiktligt berusa Kajor med bröd doppat i brännvin…att beskåda dessa fyllekajor ansågs vara ett nöje…?…det är alltså inte bara människan som söker att bli lite ”rund under hälen ibland”.

”Skådom här en Bachi kaja som i Sodoms portar står” : skaldade Carl Michael Bellman.

I Frankrike finns uttrycket ”full som en trast”…så även trastar tar sig en ”bläcka” ibland. Carl von Linné beskrev en Trast, tämjd av en värdhusvärd som sprang omkring på borden och drack ur glasen (…trasten alltså…inte ”värden”! ). Den drack sådana mängder vin att den blev skallig, skrev Linné.
Det är många olika sorters fåglar som tar sig ett ”järn” ibland och det finns en stor ökning av fåglar som flyger in i fönster, (de är berusade och uppfattar inte glasmuren!) …under hösten, när mängden jäst frukt/bär är som störst.
Personligen har jag tagit in ett antal Sidensvansar som fått sova ruset av sig hos mig, innan jag släppt dem igen…de kan bli så fulla av jästa rönnbär att de faller ned på marken och fryser ihjäl. Jag hade också en gång en Papegoja som stal lite Whiskey av mig, hon trillade sen av pinnen och låg på burgolvet, alltför full för att kunna sitta…och var skitsur dan efter…det skulle vara tyst omkring henne!
En del av er har kanske mött både berusade Älgar och hästar? Berusade efter att ha ätit för många jästa vildäpplen….det har jag…och hästen var INTE lätt att få in i stallet…där kunde man snacka om ”vingelben”.

Ett annat djur som man lätt kan studera på närmsta krog är hanformen av homo sapiens…oftast är det mest komiskt, ibland tragiskt att se dessa ”Alikor” försöka flörta med hondjuren…liksom deras tappra försök att ta sig hem på egna ben o.s.v.. Det är många olyckor och brott som har denna frivilliga form av ”lobotomi” som orsak
…och ibland slutar det riktigt illa t.o.m. för en ståtlig älgtjur.
En god vän till mig mötte en aspackad Älg bakom sin ladugård en vacker höstdag….älgen stod och åt av jästa vildäpplen och var så full att han hade svårt att stå upprätt. Oturligt nog för älgen så var det den första dagen på älgjakten. Även ”vargen” tyckte det var lite taskigt av polaren att skjuta denna helt försvarslösa älg, men han dog nog lycklig…och köttet var utmärkt, kanske lite p.g.a. att den var alkoholmarinerad? Det är vanligt att Älgar blir rejält runda om hälen, vilket bl.a. styrks här!

Den allmängiltiga konklusionen får bli, alkohol skall nyttjas lagom!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö.. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till …full som en ”Alika”!

  1. bitcoin skriver:

    qkeudf9 clj82sn jpzhuhn qjprz53 eoshqvb.

  2. arrami54 skriver:

    …du skriver som en berusad älg?
    😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s