…lite om Havsuttern.

Den täta, vackra pälsen höll på att bli artens undergång. Som enda havsdäggdjur har den inget fettskikt som skyddar den mot kylan. Pälsen är mycket speciell, på ytan av en kvadratcentimeter finns 100 000 hår; lika mycket som normalsvensken har på hela huvudet. Mellan hårstråna finns alltid små, små luftbubblor som isolerar. Kring sekelskiftet fanns det så få att man trodde att arten var dödsdömd. Runt året 1910 fanns det dock ca 1000 individer kvar på södra Kamtjatka, som tur var för Havsuttern kom USA, Ryssland och Japan överens om att försöka freda den. Idag tror man det finns ca 150 000 individer, men den är fortfarande starkt hotad. Ett hot är späckhuggare, som gärna jagar havsutter, men fortfarande är människans miljöpåverkan det största hotet…bara vid katastrofen med Exxon Valdes dog över 5000 havsuttrar.

Bilden visar två Havsuttrar som håller varandras tassar för att inte glida ifrån varandra under sömnen.

Havsutter (Enhydra lutris) är ett stort mårddjur och kan bli 150 cm lång (svansen på ca 30 centimeter inräknad) och kan väga upp till 45 kg. Den är det minsta havslevande däggdjuret och går sällan upp på land.

Den lever i norra Stilla havet och är talrikast runt öarna i södra Alaska, favoritmiljön är de täta undervattensskogarna av främst kelp. Där finner de lätt sin föda, fisk men främst bottenlevande djur som musslor, sjöborrar, snäckor. För att komma åt maten använder Havsuttern verktyg. De väljer ut en lämplig sten som de sparar och ofta förvarar i armhålan när de jagar. Stenen lägger de på magen och öppnar bytets skal genom att slå den mot stenen.

Havsuttern är social flocklevande djur, lekfulla och ytterst aktiva…en förklaring är den ovanligt höga ämnesomsättningen, de måste äta ofta för att hålla kroppsvärmen

Här flyter en sovande utterhona med valpen tryggt omfamnad:

1024px-Sea-otter-bay_11

Foto: Michael L. Baird.

Personligen är jag glad att dessa individer fortfarande befolkar vår planet, men än är inte risken över och frågan är om våra barnbarn lär få chansen att möta dem i det vilda…trist att mänskligheten är så djävla mentalt fattig att hon bara måste utrota djurart efter djurart…men pengar är allt, mänsklighetens äkta ”Gud” stavas med ett ”l” rätt placerat i ordet. Girighet går före förnuft och hänsyn.

Du hittar mer grundfakta om Havsuttern här!

vacce-sepia1b mellan

 

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö.. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s