…när det livgivande vattnet försvinner.

Vattenbristen är en tickande bomb och en källa till oro, framtida konflikter, flyktingströmmar, svält och naturkatastrofer. Idag börjar hälften av världens befolkning beröras av den negativa utvecklingen och katastroferna kommer. Behovet av vatten ökar i takt med att befolkningen växer, ekonomiernas tillväxt och klimatförändringarna. Många vattenreservoarer krymper och hinner inte återfyllas. Speciellt tydliga är problemen i Indien, USA  och Kina, i dagens DN kan du t.ex. läsa följande:

”Den svåra torkan i Kina drabbar över 34 miljoner invånare längs Yangtzeflodens sträckning.

Vattennivåerna i Kinas längsta och ekonomiskt viktigaste flod ligger på 60 procent av de normala det senaste halvseklet. Över 4,2 miljoner människor har svårt att få tillgång till dricksvatten, meddelade kinesiska myndigheter på lördagen.

Sprucken jord gör det svårt för grödor att slå rot. Elproduktion med hjälp av vattenkraft har också drabbats.”

(Källa: TT-AFP)

De flesta grundvatten reservoarer återfylls, men inte alla de fossila vattenkällor mänskligheten använder för vardagsbehov och livsmedelsproduktion. De tydligaste exemplen finner vi i Asien, Saudiarabien. I Saudiarabien, Pakistan och Jemen börjar redan vattenbristen bli akut, i Saudiarabien har man meddelat att man tänker lägga ner all produktion av korn/vete tills år 2016. Idag hämtar odlarna vatten från sinande reservoarer på en kilometers djup och i Jemen sjunker grundvattennivåerna med ca sex meter per år, här varnar Världsbanken för att vattnet kan ta slut redan i år.

”Kina och USA tillhör världens största producenter av korn, vilket kräver stora vattenresurser. I båda länderna ökar uttaget av vatten från fossila vattenkällor och detta är i längden ohållbart. I en kinesisk undersökning från 2001 kunde man konstatera att grundvattennivåerna i den stora underjordiska reservoaren faller med nära 3 meter per år. På vissa håll nära städerna t.o.m. så mycket som 6 meter per år. Med andra ord står vi inför en tickande bomb som kommer att brisera när reservoaren är tömd. Då kommer kornproduktionen minska med 40 miljoner ton, vilket motsvarar föda åt 120 miljoner kineser.”

…bilden är densamma i Indien och där berörs minst 175 miljoner människor när vattnet sinar.

De alltmer tydliga klimatförändringarna och smältande glaciärerna förvärrar bilden betydligt:

”Hundratals miljoner människor i stora delar av Kina och på den indiska halvön är i dag beroende av smältvatten från Himalayas glaciärer för att få dricksvatten och vatten till odlingar. Vattnet rinner längs sju av Asiens största floder: Huang He (Gula floden), Chang Jiang (Långa floden), Ganges, Indus, Brahmaputra, Salween och Mekong.

Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi vid Institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet, förklarar att glaciärerna – som byggdes upp under senaste istiden – fungerar som stora vattenreservoarer. Tack vare deras förmåga att samla upp och frysa in nederbörd som sedan smälter av under sommaren hålls vattenflödet i de stora floderna relativt konstant under året, även när det råder svår torka. Den nederbörd som fyller på glaciärerna skulle naturligtvis falla även om glaciärerna inte fanns där, och troligen flyta längs samma floder. Men det skulle leda till ett så pass ojämnt vattenflöde att stora landområden under långa perioder skulle vara helt utan dricksvatten.

”- Vissa år är det jättetorrt och andra regnar det väldigt mycket. Så utan glaciärerna skulle alla de här människorna bli av med en livsnödvändig vattenkälla”, säger Deliang Chen.

Ett annat fenomen av betydelse kallas albedoeffekten. Om det vita istäcket försvinner absorberar den mörkare marken mer solenergi, vilket leder till högre marktemperatur och därmed ökad avdunstning.

Jakob Lundberg, forskare vid Stockholm Resilience Center, Stockholms universitet, tillägger att smältande glaciärer också kommer att få andra typer av konsekvenser.

”- Vi har redan sett stora översvämningar i Bangladesh. Och i Europa räknar man med jordskred och jorderosion om alpernas glaciärer smälter.””

…och att vattenbrist är en källa till krig visar konflikten i Mellanöstern tydligt: ”Kampen om Jordanfloden är en bra illustration av risken för vattenkonflikter över hela världen. Vi lever på en planet, där grannar i årtusenden har slagit ihjäl varandra på grund av floder. (Ordet ”rival”, som kommer av latinets rivalis, var ursprungligen ett uttryck för människor som konkurrerade om samma flod eller vattendrag). Globalt sett finns det en rad flodområden som erbjuder konfliktpotential: mellan Indien och Pakistan om Indus; mellan Etiopien och Egypten om Nilen; mellan Turkiet och Syrien om Eufrat; mellan Botswana och Namibia om Okavangofloden. Enligt amerikanska forskare har dock 32 av de 37 militära konflikterna om vatten sedan 1950 utspelat sig i Mellanöstern. Av dessa hade 30, Israel och landets arabiska grannar som aktörer. I stort sett alla 30 handlade om Jordan och dess bifloder, som levererar dricks- och badvatten till flera miljoner människor samt vatten till jordbruket.”

…och problemet växer!

vacce-sepia1b mellan

 

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö.. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till …när det livgivande vattnet försvinner.

 1. jeppen skriver:

  Jag delar din oro. En lösning kunde vara avsaltningsanläggningar och pumptransport från havet, men det kräver förstås gott om ren och billig energi.

 2. arrami54 skriver:

  Ja, det är en möjlig lösning, det finns andra och då tänker jag främst på alternativa odlingsmetoder där man blandar in träd i hög utsträckning i odlingslandskapet och varierar grödorna. Det finns lyckosamma exempel på denna typ av odling i torra områden av Afrika. Det finns också t.ex. en metod som de utdöda kulturerna i Amazonas använde, de berikade jorden med träkol (reducerat bränd kol?) och lyckades därmed binda mer vatten och näringsämnen…problemet är att det skulle krävas fler arbetstimmar och maten blir dyrare…men vad har vi för val?
  …men jag ser din tanke och visst, här har vi ett exempel på hur vi kan tvingas använda kärnkraften.

 3. Ping: …vi går mot en total konkurs! | runor

 4. Ping: …konsten att se mänskligheten som en tragisk komedi,… | Varghjärta

 5. Ping: …när det livgivande vattnet försvinner. | Varghjärta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s