…Sverige, en falsk demokrati?

Det tidslösa mästerverket ”Barfotabarn” av Nils Ferlin är en dikt som är högaktuell i dagens så kalla och oempatiska, lite omänskliga s.k. ”demokratiska Sverige.

Byt ut ordet ”handlarns” och lägger till ”F-kassans”…Så sitter du åter på Försäkrings-kassans trapp och gråter så övergivet! Ja, du kan lägga till en rad med myndighetsnamn, statliga, kommunala…

Aldrig förr, har utanförskapet ökat så snabbt, aldrig förr har klyftorna ökat så…

Aldrig förr har trenden varit så kall och tydlig.

Aldrig förr har de folkvaldas medvetna lögner, varit så många…

Aldrig förr har så många barn, ungdomar fällt tårar i ångest inför framtiden…

…vi har tappat vårt ord och den lapp, på vilket ordet stod skrivet …och när vi helt glömt ordet, solidaritet…blir vi alla små vilsna barfotabarn i livet.

Du har tappat ditt ord och din papperslapp
Du barfotabarn i livet
Så sitter du åter på handlarns trapp
och gråter så övergivet.
Vad var det för ord – var det långt eller kort
Var det väl eller illa skrivet
Tänk efter nu förrn vi föser dej bort
Du barfotabarn i livet.”

Det finns ingen vilja att lösa problemet med t.ex. de hemlösas situation, de är bara en ”mjölkko” för personer som i hjälporganisationers namn skapar sig en god inkomst. Det är bara en ytlig ursäkt för kommuner m.fl. att bygga mer kostsam byråkrati o.s.v. De styrande bakom demokratins chimär och spel, vill ha dem som en varning, ett hot till övriga medborgare, enligt tankegången: ”Sköt dig väl slav, annars går det dig illa!”

Alla de pengar byråkrater bollat med de senaste tjugo åren hade räckt för att lösa problemet om viljan funnits, sanningen är att viljan inte finns…någonstans, i detta avlånga land, trots vacker retorik och hycklande löften.

Det första steget för att minska hemlöshets-problematiken är att bygga bostäder, men tanken på allmännytta och solidaritet dog för länge sedan. Gemensamma samhällslösningar är fult och privatkapitalismens (rovkapitalismens) kortsiktiga, optimerade kvartalsvinster är fint.

Skatt är fult och välgörenhet är fint…men hur har vi råd med välgörenhet om vi inte har råd med skatten?

…och vi har en regering som tycker det duger att bekvämt sitta ned på sin rumpa och avvaktande vänta in att dagen då den naiva drömmen om att smulorna till folket från privatkapitalismens framgång, slår in och lösningarna regnar ned, som ”manna från himlen”.

Hittade en kommentar från en som vet, detta stycke ur hans text säger det mesta:

De hemlösa används systematiskt i ett enda syfte. De används till att samla in och att söka pengar på. De fråntas sina möjligheter och allt hopp om att kunna leva under likvärdiga förhållanden som den övriga befolkningen.”

Här är hela hans text, jag tar mig friheten att citera:

”Ju mer man sätter sig in i hur olika frivilligorganisationer och myndigheter agerar i hemlöshetsfrågan, desto tydligare blir bilden. Det handlar endast om att nära den egna organisationen. De utsatta hamnar i ett slags påtvingat kundförhållande till en ständigt växande marknad. Ni som lever under någorlunda drägliga förhållanden kan kanske känna igen er i hur elbolag, försäkringsbolag – statliga som privata sätter lagom press på er till och från. Hur banker och telebolag hetsar er ibland. För en hemlös råder samma förhållande till ”hjälparen”.

Hjälporganisationer håller den utsatte i ett grymt grepp och ser med förebrående ögon på den som behöver stöd. Det är mycket svårt att komma ur detta förhållande så länge du inte har något tryggt att bygga din förhoppning på. Staden låter hela tiden verksamheten runt hemlösa växa med olika projekt. Det är lotsar, medborgarkontor, hemlösajour, brottsofferjour och andra verksamheter som inte har något med hemlöshet eller dess lösning att göra.

De hemlösa används systematiskt i ett enda syfte. De används till att samla in och att söka pengar på. De fråntas sina möjligheter och allt hopp om att kunna leva under likvärdiga förhållanden som den övriga befolkningen. Den stress som den någorlunda lyckade medborgaren lever under transporteras ner till den som inte har något alls.

Tänk om vi tillsammans skulle kunna komma till den slutsatsen att den här binder upp oss. Om än till olika grad. Att vi alla hamnar i ett sorts skuldförhållande till dessa till synes så självklara aktörer. Hjälporganisationer och myndigheter värnar om sina egna bidrag eftersom dessa håller dem vid liv på samma sätt som banker och elbolag.

Priserna stiger, börsen går upp och ner och vi vaggas hela tiden in i en känsla av att vi är en del av en ständigt pågående utveckling. Enligt Ulla Beijer på forskning och utvecklingsenheten vid Stockholms stad (FoU) så har inte antalet hemlösa förändrats på 12 år siffran ligger konstant på omkring 3 000 personer i Stockholm. Dock har mörkertalet ökat markant. Enligt Jan Flyghed som är professor i kriminologi så har inte heller brottsligheten ökat tillnärmelsevis på det sätt som medier och politikerna ständigt ger uttryck för. Vi tycks leva i en bubbla som omgärdas av olika påhittade hotbilder. Vi värnar om vår egen trygghet och blundar för de egentliga orättvisorna. Vi behöver tydligen sjukpensionärer, invandrare, hemlösa och arbetslösa som skrämmer oss lite lagom så att vi kan känna oss tillräckligt motiverade att värna om vår egen nästan så ”trygga” position.

Vi matar oss med tragedier och med stigande siffror av olika slag. Men ser vi egentligen det pris som vi alla får betala för detta. Ser vi det samhälle som vi skapar med detta förhållningssätt?”

skrev: Rolf Nilsson. Ordf. Föreningen Stockholms hemlösa.

Det är samma lögnaktiga och falska retorik i spelet kring de hemlösa som när det gäller missbruk. Ofta hänvisar sociala myndigheter m.fl. till att missbruksvården måste vara frivillig och att de ingenting kan göra så länge individen inte själv ber om hjälp. När den bönen om hjälp kommer är det oftast för sent. Kortsiktigt har vi sparat en slant, vilket var syftet, men långsiktigt ”avlivar” vi medvetet individer både socialt och fysiskt, och orsakar extremt lidande istället.

Det finns ingenting frivilligt i att sitta fast i ett missbruk, är man helt slav under drogen, vilken den nu än är, så är frivilligheten sedan länge förlorad.

Vem sade att människan var god, att hon verkligen bryr sig och vill lösa problemen?

Sanningen är att de flesta skiter i vilket! Sverige är hyckleriets paradis!

Studerar man detta lands grundlag blir hyckleriet än mer tydligt, trots att ”meddelarfriheten är grundlagsskyddad” anser fackföreningarna att den måste skyddas via avtal och orden i Regeringsformen är ett än mer uppenbart exempel på hur demokratin är en lögn:

” 2 § Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.
Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. Särskilt ska det allmänna trygga rätten till arbete, bostad och utbildning samt verka för social omsorg och trygghet och för goda förutsättningar för hälsa.
Det allmänna ska främja en hållbar utveckling som leder till en god miljö för nuvarande och kommande generationer.
Det allmänna ska verka för att demokratins idéer blir vägledande inom samhällets alla områden samt värna den enskildes privatliv och familjeliv.
Det allmänna ska verka för att alla människor ska kunna uppnå delaktighet och jämlikhet i samhället och för att barns rätt tas till vara. Det allmänna ska motverka diskriminering av människor på grund av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörighet, funktionshinder, sexuell läggning, ålder eller andra omständigheter som gäller den enskilde som person.
Samiska folkets och etniska, språkliga och religiösa minoriteters möjligheter att behålla och utveckla ett eget kultur- och samfundsliv ska främjas. Lag (2010:1408).

Men det finns delar av grundlagen som det hycklande svenska folket håller högt!

5 § Konungen eller drottning som enligt successionsordningen innehar Sveriges tron är rikets statschef. Lag (2010:1408).

Då finns det ingen tanke på kostnader och inte ens krav på lagens efterlevnad, ”Knugen” och drottningen står ovanför lagen och har så kallad ”Immunitet”. En demokrati som har monarkin som främsta symbol och som lagt över en miljard i apanage m.m. de senaste tio åren till en familj som egentligen symboliserar någonting som inte har med demokrati att göra överhuvudtaget…nämligen överhet och diktatur…är ingen sann demokrati!

…men i Sverige är det skillnad på folk och ”folk”…

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik.. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till …Sverige, en falsk demokrati?

 1. HEMIMAMMA skriver:

  Nej, jag anser att vi ska avsätta kungen. Det är tur att du säger ”De flesta” om att bry sig, för annars skulle jag harmas =0)

  Men det finns ju de som anser mig inte ha ett liv… (se senaste inlägg)

  Hemikram ♥

 2. arrami54 skriver:

  …;-)…om de flesta tänkte efter så krymper nog antalet jag omnämner som ”de flesta” till en minoritet, du vet än har inte hoppet smitit ut ur Pandoras box! 😉

  Kram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s