…Greklands kris är EU:s!

…ser lite smått roat hur bygget av ”The United States of Europe” ser ut att kunna haverera p.g.a. den ekonomiska kris Grekland m.fl. euroländer nu genomgår. Att Grekland bluffade in sig i EMU samarbetet och fick ingå i dess tredje steg var inte bara en grekisk bluff, övriga EU-ledare visste att grekerna inte klarade konvergenskraven och blev därmed självklart aktiva medhjälpare i den korrupta bluff Grekland genomdrev.

Grekland släpptes in i eurosamarbetet på falska premisser. 2009 erkände man att alla siffror var kraftigt friserade, och att budgetunderskottet var långt större än tidigare känt.

Fusket är en sak, men i Grekland finns dessvärre ingen fungerande stat. De goda åren användes till att höja löner kraftigt, inte till att reformera och öka produktivitet. Den offentliga sektorn är ineffektiv, skattesystemet ett såll. Planerna på att sälja statlig mark kompliceras av att det inte finns något ordentligt register över vem som äger vad.”

(Källa DN. http://www.dn.se/ledare/huvudledare/fast-i-skuldfallan ).

Idag är det återigen protester och strejker i Aten och tårgas och stenar på Syntagmatorget utanför det grekiska parlamentet. Därinne sitter belägrade ledamöter och försöker få ihop ett åtstramningspaket mot folkets vilja. Igår sänktes Greklands kreditbetyg till bottennivå och samtidigt höll EU:s finansministrar extramöte för att försöka göra något, men de är totalt oeniga.

”- Jag är emot varje framtvingad omstrukturering”, sade ECB:s föreslagne nye chef Mario Draghi i EU-parlamentet timmarna före ministermötet och konflikten mellan främst Tyskland och ECB (Europeiska Centralbanken) är tydlig. Tyskland har krävt att de som lånat ut pengar till grekiska staten ska tvingas skriva ner lånen kraftigt. Men Europeiska Centralbanken har sagt stenhårt nej och varnat för att det skulle leda till finansiell kollaps i hela eurozonen.

”Svårigheten att komma överens inom EU har också en annan politisk grund. Alla inser att Grekland inte kommer att klara att betala sina skulder. Frågan är när och hur en nedskrivning av skulderna ska göras.” skriver Jonas Sjöstedt och få har hans insikter.

En del bedömare tror att Grekland kan klara krisen likt Belgien gjort tidigare, men den enda realistiska vägen är att skriva ner skulderna och låta privata investerare ta sin del av förlusten.

”Utan tvekan finns det risker. Banker i Grekland, och i andra EU-länder, kan gå omkull och det måste finnas beredskap att stötta finanssystemet där det behövs. Men att bara kasta goda pengar efter dåliga, och tro att tyska och andra europeiska skattebetalare snällt accepterar, är ett sämre alternativ.

EU:s och IMF:s krisrecept har prövats i ett år, men medicinen verkar inte.”

Det stora problemet för EU och euron är att fler länder förutom Grekland brottas med stora skuldproblem, Irland, Portugal, Spanien och de länder som utåt verkar ha en god ekonomi kanske döljer något, hur står det egentligen till i Tyskland?

Det är ingen tröst att det ser lika illa ut globalt, USA är på gränsen och frågan är när hela det ekonomiska skuldsystemet rasar samman?

Han hade nog rätt Bernard Connolly som fick sparken från det ”demokratiska” EU-bygget eftersom han begick det enorma brottet att vara kritisk, det är någonting ruttet i Europas hjärta!

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik.. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till …Greklands kris är EU:s!

 1. Hemimamma skriver:

  Kan bara konstatera att offren för det rovgiriga bankerna slåss ”in vain”
  Det vanliga folket visste och förstod (som vanligt) ingenting förrän det var för sent.
  Fruktansvärt smärtsamt att se de vanliga människornas frustration…
  Hemikram ♥

 2. arrami54 skriver:

  …jo, de blev återigen lurade och tvingas betala. Frågan är om denna ickedemokrati till stat lyckas fördela bördorna rättvist?
  http://www.dn.se/ekonomi/greklands-bordor-maste-delas-rattvist

  Kram. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s