…älskade husgudar och ”häxor”!

Rubriken till trots handlar inlägget om det vackra djuret egyptierna kallade ”Miw”, vi kallar den tamkatt/huskatt. Felix Libyca, den afrikanska vildkatten är huskattens anfader och är i sin rena form ganska ovanlig eftersom den fortfarande blandar sig med tama huskatter.

Huskatten började domesticeras av människan för ca fem tusen år sedan i Egypten. Den blev snabbt uppskattad för sin förmåga att infånga och döda för människorna skadliga gnagare, möss och råttor, men även som skydd mot ormar. Egyptierna imponerades så av deras kraftfulla smidighet, spänst, snabbhet och förmåga som jägare, att den snart blev helig. Ägarna upplevde samma sorg som dagens människor som förlorar en älskad katt och den blev ofta balsamerad, lagd i en träkista och förd till kattgudinnan Basts tempel i Bubastis.

Dessa kattmumier är orsaken till att vetenskapen fastlagt att dagens tamkatt härstammar från den afrikanska vildkatten. Enligt egytiernas tro var kattgudinnan Bast dotter till solguden Ra. Ja, inte bara dotter utan också hustru, tillika moder till månguden Khensu och den lejonhuvade guden Maahes som bestraffade lögnare. Kattgudinnan Bast framställdes alltid som en kvinna med katthuvud.

Bilden nedan, en ofullbordad teckning, är en lekfull variant av gudinnan Bats, skapad av undertecknads hand och fantasi:

Ni ler kanske över de antika egyptiernas syn på katten och tro på Bats, Ra…men betänk då att i Europa bannade den kristna kyrkan katten under medeltiden fram till slutet på 1600-talet och in på följande århundrande. Detta eftersom kyrkan ogillade kattens koppling till hedniska riter och det blev vanligt att katter brändes levande (även på bålet samtidigt med den mänskliga häxan ) som varande ”djävulens verktyg”.

Men katterna, som spritts från Egypten fick återigen ett uppsving som populärt husdjur och under 1800-talet blev de vanliga, de första kattutställningarn kom under 1800-talets slut. Tyvärr har den mänskliga aveln fått destruktiva konsekvenser för många av de tidigare så vackra katterna, ett par av de mest avskräckande exemplen på hur aveln förstört är t.ex. ”raserna” Manx och Sphynx.

Manxkatt:

 

”Kroppen hos Manxkatten har fått genomgå karaktäristiska förändringar. Alla skelettförändringar, deformerade kotor, höftdeformationer och deformerat bäcken, har gjort att katten har förlorat sin förmåga att gå graciöst. Istället har den fått en gång som liknar kaninens.
Eftersom de inte har någon svans kan de inte hoppa från höga höjder och är därför dåliga på att klättra i träd. Svansen är väldigt viktig för många av kattens rörelser. Den förbättrar balansen, t.ex. när katten går på ett smalt staket eller sitter på en stolpe. Tillsammans med balans organet, i öronen, ser svansen även till att katten landar på alla fyra. När katten ska hoppa till ett avgränsat område fungerar svansen också som ett roder att styra hoppets riktning med.
Då kotorna i ryggraden är deformerade hos denna ras minskar dess rörlighet. Ryggradens rörlighet är mycket viktig för katten, den gör nämligen att katten kan fly in i otillgängliga hörn och lirka sig ut genom små öppningar när den känner sig jagad eller hotad.
Den gen som ger svanslöshet är besläktad med mänskliga spina bifida som är ärftligt inom en familj. Den så kallade manx-genen, som just ger svanslöshet, har en väldigt negativ bieffekt. Om två katter med samma arvsanlag parar sig leder detta alltid till att kattungarna dör i livmodern. Korsar man manxkatter med olika arvsanlag, kan faktiskt även denna kombination verka dödlig. Kattungarna kan få så pass svåra missbildningar att de inte överlever länge efter födseln. Manx-anlaget kan även orsaka tarmproblem. Manx-genen är därför väldigt instabil och förödande. Det är verkligen synd om denna ras. Många veterinärer anser att manxkatterns genetiska problem är sådana att rasen aldrig skulle ha blivit godkänd idag. Manxrasen är inte godkänd i Sverige, men uppfödningen har inte upphört.”

 Sphynxkatt:


”Den morderna sphynxkatten härstammar från Ontario i Kanada. 1966 uppträdde en spontan genetisk mutation hos en av kattungarna i en kull, den var hårlös. En siamesuppfödare blev då väldigt intresserad och ”räddade” denna kattunge, eftersom den förmodligen hade blivit bortstött av mamman. Denna uppfödare parade senare katten med hans mamma och på detta sätt blev grunden till rasen sphynx lagd genom inavel.

Anlaget för hårlöshet är recessivt och skulle därför förmodligen ha utrotats om inte vi människor hade lagt oss i. Vi anser därför att sphynxkatter är onaturliga och missanpassade. De är inte helt hårlösa, men nära inpå. De har kort mjukt hår vid könsorgan och kan även ha tunn, nästan osynlig, behåring på ryggrad och tassar. Katterna saknar dock morrhår, ögonbryn och ögonfransar. Eftersom sphynxen saknar både sin viktiga päls, ögonbryn och morrhår är den konstaterat väldigt underlägsen och vanartig. Katterna har blivit utrustade med päls av en anledning. Pälsen fungerar som en barriär mellan katten och omvärlden och skyddar den mot kyla, vind, hetta, skador, och regn. Pälsen har även andra viktiga funktioner t.ex. utsöndrar hårsäckarna ett oljigt sekret, sebum, som sprider sig längs hårstråna och ger dem glans. Sebum innehåller även det naturliga fettämnet kolesterol, som i solljus omvandlas till vitamin D. På så sätt får katterna i sig detta vitamin när de tvättar sig. Det här är inte det enda som gör sphynx onaturlig.
Tack vare att den varken har ögonbryn eller morrhår blir den extremt underlägsen. Katter använder just ögonbryn och morrhår till att bedöma avstånd, men de hjälper även till med balansen hos katter. Förutom det använder katter morrhåren till att uppfatta omgivningen med. På baksidan av frambenen sitter extra känsliga morrhår som hjälper katten att smyga ljudlöst genom ett okänt territorium. Katter använder sin päls och sina morrhår till så pass mycket att det nästan är synd om spynxkatterna. De kan inte uttrycka sig på samma sätt som en vanlig katt, t.ex. resa ragg när de känner sig hotade och arga och inte heller kan de skydda sig mot kyla lika lätt. Vi alla har ju hört historier om hur ”nakenkatter” frusit ihjäl osv.
På grund av den stora värmeförlusten spynxkattar faktiskt får dras med måste de äta mer än vanliga katter. De försöker kompensera värmeförlusten genom att äta mycket och på så sätt hålla värmen uppe. Med dessa fakta i baktanke är det kanske inte så konstigt att de flesta sphynxkatter är inomhuskatter. De har väldigt lite skydd mot hårt väder och svårt att ligga på kalla ytor.
Som vi tidigare nämnde är anlaget för hårlöshet recessivt. Om människan skulle sluta att bedriva avel på denna defekt skulle den därför kunna utrotas.” (Källa här!)

…och tyvärr bedrivs inte bruksrelaterad avel på katter, bara utseendebaserad avel och därav alla dessa horribla konsekvenser. Nazismens sjuka avelsidéer lever vidare inom husdjursaveln och katterna hade det nog bättre på de gamla Egyptiernas tid?

När jag skriver detta sitter en av de kattbröder bilden nedan porträtterar ute i kattgården och iakttar sommarens alla rörelse bland buskar och snår. Skulle någon liten fågel eller mus ta sig in genom det nät som omger kattgården, ja då ligger det bytet risigt till. Mina katter är med ett undantag av rasen ”Europé”, undantaget är ”Norsk skogskatt” och trots att inte katter är flockdjur så styrs både undertecknad och hundarna till stor del av katternas vilja…

…men det är väl en känd gammal sanning att ”katter styr och hundar lyder”? Kanske är det så att alla katter bär ett minne från tiden när de var gudar?


Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till …älskade husgudar och ”häxor”!

 1. Hemimamma skriver:

  Inte konstigt att kyrkan bannlyser den som vägrar att rätta sig i ledet utan man måste förtjäna deras förtroende.

  Den förtjänar den dummare hunden =0)

  Hemikramar

  PS häng på…DS (PÅ AB)

 2. arrami54 skriver:

  …har inte kvar inloggningsuppgifterna till AB och vill faktiskt inte gå in bland troll och dårar där…och den bloggen är redan stendöd! 😉 Läser endast undantagsvis Aftonbladet nu för tiden, det finns bättre och sakligare medier än det tittytainmentfnasket!
  Kyrkan är rätt komisk, antagligen trodde man under denna period att gud skapat människan, djävulen alla andra djur som katt, varg, mygg, getter, åsnor och ormar för att ta några exempel och under 1600- till 1700-talet finner man t.o.m. uppgifter i kyrkböckerna om att Troll tagit människor, främst barn…samma troll som nu för tiden besöker Aftonbladets blogg? 😉
  …måste protestera lite, hundar är inte dummare, de är flockdjur…det är INTE katterna, med ett undantag, Lejonen.

  Kram. 😉

 3. Hemimamma skriver:

  Trollet är en sjukt utflippad Winch.

  Katter tänker själva. Det får bara alfadjur göra i flockar.

 4. arrami54 skriver:

  …ja de stackars små ”trollen” på Aftonbladets blogg har dödsångest och vet att här är de lite väl lätta att spåra och stoppa. 😉

  Men nog tänker vilda hunddjur i flock, titta exempelvis på hur vildhundarna i Afrika eller våra vargar jagar i flock, det är en avancerad aktteknik som kräver inte bara deltagande utan tänk.

  Kram.

 5. Jinge Flucht skriver:

  Felix Libyca ska knappast nämnas före Felis silvestri. Felis libyca är dessutom omstridd när det gäller att vara förfader till Felis catus.

 6. arrami54 skriver:

  Vad jag vet är det Falbkatten eller Afrikansk vildkatt (Felis lybica eller Felis silvestris lybica) som är anfader till huskatten/tamkatten, inte den Europeiska vildkatten (Felis silvestris silvestris). Att den afrikanska vildkatten, (felis lybica) är hus-/ tamkattens (Felis catus) anfader har väl styrkts av DNA-analyser?
  Jag sökte lite snabbt på nätet efter det att jag läst din kommentar och fann bl.a. detta:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Falbkatt
  http://www.sa-venues.com/wildlife/african-wild-cat.htm
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Katt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s