Midsommar, Ochlerotatus sticticus och ”nymferna”!

…så är den här då, midsommarnatten, den svenska sommarens höjdpunkt, solnatten mellan den 21.e och den 22:a juni. Natten då romantikens blomster läggs under ungmöns huvudkudde för att hon under sömnen skall möta sin tillkommande…natten då våra nymfer är aktiva och skogsrået jagar sitt byte.

Jag älskar den här tiden, dagarna innan sommaren mognar och fågelsången tystnar…runt den 15 juli är årets häckning över och de flesta förbereder sig sedan endast för flyttningen och då tystnar sången för denna gång.

Men det verkar som om antalet sommarfåglar minskar, det finns iochförsig alltid växlingar i beståndet men min erfarenhet tyder på en uppenbar minskning och fortsätter vi som vi gör globalt lär det komma en tyst vår och en än tystare sommar. Biodiversiteten hotas globalt och därmed hotas vi. (Maria skriver om det här och här!)

Många lär irriteras över ”parasiternas” blodtörst under solnattens timmar av njutning, men det finns ingenting i Ochlerotatus sticticus beteende som ens kommer i närheten av den farlighet världens verkliga parasiter når, pekar på de för planeten så livsfarliga bankirer, finansmän och politiker som låter ett skuldberg växa över det folk de säger sig tjäna…men girighet och korruption tycks vara ”myggarter” vi både älskar och tolererar?

T.ex. är Biet hotat över hela världen och därför har bl.a. ett globalt upprop gjorts för att rädda dem…men vad hjälper rop om eftertanke i en värld där tävlingen vinns av dem som har flest prylar när döden greppar dem? Det flyter en ”soptipp” i Stilla Havet som ytmässigt tävlar med USA:s delstat Texas x 2, denna ”soptipp” dödar hundratusentals marina däggdjur och miljontals fåglar…

”De osynliga soptipparna
Två jättelika områden i Stilla havet täcks av gigantiska berg av plast under vattenytan. På sina håll cirka 10 meter tjocka lager.
Två sopbälten utgör tillsammans ett område dubbelt så stort som i USA till ytan.
Det västra sträcker sig från USA:s västkust och förbi Hawaii.
Det östra från Japans kust och västerut.
Havsströmmar gör att bråte inte flyter omkring fritt – utan samlas på dessa två ställen.
Källa: The Independet/Algalita Marina Research Foundation”

…och när vi fiskat upp den sista fisken lär inga rop hjälpa, men kanske blir det hungern som inte bara fäller Nordafrikas och Mellanösterns diktaturer…den fäller den världsordning som bygger på skuld och som ser ut att knäcka inte bara Greklands demokratiska framtid…utan många andras. Mänskligheten tycks tro att evig ekonomisk tillväxt är möjlig och att nytt guld, ny olja m.m. liksom konstant ”växer” fram i outsinliga ”gruvor” likt sedlarna i pojken med guldbyxornas fickor.

…visst är drömmar viktiga, men i en ändlig värld bör de hållas inom verklighetens krav på hållbarhet och någon djävla form av rättvisa!

…vi behöver nog en Adjustment Bureau”,  men dem som tror sig följa den viljan är desamma som orsakat mänskligheten och vår planet störst skada. (men filmen rekommenderas!)

Tänker njuta av sommarnätterna och lägger oron åt sidan tills vidare, men jag vet med all tillförsikt att det måste komma en förändring och jag säger som en del greker också uttrycker det:

”– Jag är orolig. Men jag känner ingen fruktan.

Tror du det kan bli våldsamt, revolutionärt?

– Ja, varför inte. Och det är inte nödvändigtvis dåligt. Historien visar att våld ibland krävs för att få tillstånd viktiga förändringar.”

…och en sak är säker, det är inte sommarens nymfer som drar ner oss och försöker dränka oss!

”Hylas and the Nymphs” målad av John William Waterhouse (1849-1917).

vacce-sepia1b mellan

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Midsommar, Ochlerotatus sticticus och ”nymferna”!

 1. mariadesuede skriver:

  Mycket bra skrivet och jag instämmer i dina ord.

  Jag önskar dig en riktigt trevlig midsommar i Ljungby, där jag köpte min colloetik.

  Örnkramar 🙂

 2. arrami54 skriver:

  …tack detsamma! 😉 Hoppas ni firar en svensk midsommar någonstans i det gröna utanför Paris!

  Har själv haft två Collietikar, en blue merle och en sobel. Underbara hundar!

  Kram.

 3. HEMIMAMMA skriver:

  Väl morrat VARGEN! =0)

  Fullt medhåll och jag älskar din bitska retorik!

 4. HEMIMAMMA skriver:

  Och en hemikram förstås…. =0)

 5. skvitt skriver:

  Det har ju sagts att vi inte ska oroa oss så mycket för koldioxidutsläppen eftersom gasen tas upp av haven.
  Demagogi!

  27 kilometer väster om Neapel ligger ön Castello Aragonese. Intill den finns på havets botten ”skorstenar” som spyr ut vulkaniska gaser bestående av koldioxid. Detta försurar havet runt ikring så att det där råder en surhetsgrad som vi förväntar oss att havet i sin helhet kommer att ha om ca 40 år.
  Organismerna här har haft årtusenden på sig att anpassa sig till dessa förhållanden, men så har inte skett. Kalkbyggande djur, som till exempel snäckor och musslor saknas helt eftersom de inte kan bygga upp sina skal.

  Atmosfären har i dag en högre koncentration av koldioxid än vad som är känt så långt tillbaka vi kan kontrollera, 800.000 år.
  500 miljarder ton av gasen har vi släppt ut sedan industrialiseringen började. Och utsläppstakten ökar. 30 % av detta har haven tagit upp. Om trenden håller i sig kommer haven att vara 150 gånger surare 2100 än vad de var år 1800.

  Om vi helt slutade släppa ut koldioxid skulle det ta tusentals år för haven att återfå den naturliga nivån.

  Havens minsta organismer har oftast någon form av kalkskelett. Dessa organismer riskerar att dö och det är de som utgör basen i näringskedjan. Det blir som att släppa korna på bete i Sahara.
  Redan nu håller matfisken på att försvinna, vilket anses bero på utfiskning. Om dessa fiskars mat dessutom försvinner, då är det adjöss med detta livsmedel i en värld vars befolkning beräknas nå ett maximum år 2050 med nio miljarder människor.

  Vad ska vi äta?

  /Skvitt

 6. arrami54 skriver:

  …exakt. Vi tror haven är så stora att de inte påverkas, ingenting är mer fel och förutom det du tar upp har vi alla kemikalier vi släpper ut…det finns exempel på att fiskar byter kön p.g.a. våra utsläpp och vårt lilla hav, Östersjön är ett exempel på övergödningens faror!

  Önskar dig en skön Midsommar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s