…är Grekland räddat eller besegrat nu?

Har då Grekland räddats? Nej inget tyder på det. Nu väntar recession, massarbetslöshet, utvandring och fattigdom. Ändå, och delvis därför, tyder inget på att landet kommer att kunna betala sina snabbt växande skulder. Nedskrivningen av skulderna eller de inställda betalningarna har bara skjutits på framtiden även om Grekland nu får loss mer pengar av sitt första lån och så småningom ett andra stödpaket, Grekland II. För därefter kommer så småningom Grekland III, därför att EU:s krisbekämpning är ett fiasko.”

skriver Jonas Sjöstedt och han får medhåll av bl.a. Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, inga lånade pengar räcker för att rädda Grekland.

De kommer inte att kunna betala tillbaka alla sina skulder. Även med stöd kommer de att behöva skriva ned dem, säger han.

Varför jublas det då på börsen? Jo, den akuta krisen och kollapsen är avvärjd. Det blev inga inställda betalningar. Ännu viktigare är att nu går skattebetalarna in på bred front för att rädda storbankerna i Frankrike och Tyskland som har samlat på sig för många grekiska obligationer. Skattebetalarna tar över risken och den framtida förlusten. Spekulanterna slipper vara med och betala. Detta trots att deras oansvariga agerande är en huvudorsak till hela Eurokrisen. Det är klart att de är glada på börsen.

…orden är Jonas Sjöstedts och även här har han rätt, även om jag vill tillägga att krisen är global och inte bara en Eurokris. Euron och EMU (det europeiske federationsbygget) är ett delproblem i en kapitalism på ruinens brant. Studerar man USA:s ekonomi (även t.ex. Japans) så ser man samma sjuka, skillnaden är att ”de små faller” först!

De ”små” betalar mest och drabbas hårdast när recession, massarbetslöshet och fattigdom blir ett ”stödpaket” som bara förvärrar krisen och inte blir demokratin vinnare, de kommande åren i Grekland, Spanien, Irland, Italien m.fl. stater lär visa detta!

Det grekiska folket är besegrat, de får betala för en destruktiv ekonomisk lek som går ut på att spekulanterna tar vinsterna men de får bära förlusterna…som alltid, m.a.o.

Nu vill många lägga skulden på de grekiska folket för att de tvingas ta till korruptionens mutor för att få vård m.m. och att skattemoralen är låg, men det är nyansskillnader visavi Sverige, även här är skatter någonting som ses ”som någonting äckligt katten bar hem” och korruptionen är utbredd även här…skillnaden är att svensk ekonomi fungerar än och att fack/arbetsgivare blundar inför korruption med samma intensitet som inför mobbning.

…finns det en liten vinst att hämta, ja då blundar majoriteten enligt principen: ”Sköt dig själv och skit i andra!”! (Svensken tillhör inget undantag!)

Det är med en viss sorg jag inser att det grekiska folket än inte är mogna för den revolt som krävs och risken är snarare den att mörka högerpopulistiska krafter och militärjuntor återkommer, inte bara i Grekland, än att folk river ner det gamla och börjar om och ger demokratin, framtiden en chans.

…och i ett Europa där t.o.m. Tyskland står inför en skuldkris är drömmen om en revolt som föder verklig demokrati och jämlik välfärd, istället för kortsiktig ”jag-girighet”, mer än en naiv dröm, det är ett måste!

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik.. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s