…varghatarna styrs av medvetet vald dumhet?

Efter kommentarerna till mitt inlägg om vargen här, har jag blivit än mer övertygad att varghatarna styrs av medvetet vald okunnighet och ren primitiv konkurrensstyrd egoism!

Har studerat ”vargexperten” Olof Lidbergs yttranden i bl.a Aftonbladet och måste säga att jag är inte så imponerad av kunskapen. Det är ganska uppenbart att han är en av de som lagt sig för varghatarnas krav och kommer med lite ”flummig” retorik, det jag mest vänder mig emot är orden ”Naturen kan inte reglera beståndet själv”… hoppas han är felciterad här, för är det någonting naturen kan så är det att reglera bestånden, människan kan det inte!

Ganska fascinerande att en s.k. expert inom naturforskning inte betror naturen om det den kan bäst!

Olof Lidberg är bara en som försöker försvara att han lagt sig platt för den varghatande svenska jägarkårens krav och är säkert en av de s.k. experter miljöministern lutar sig mot!

Tittar vi på hur människan reglerar bestånden, kontra hur naturen gör det så är Älgen ett bra exempel. Vid en jämförelse med den svenska älgstammen och t.ex den canadensiska, så framkommer några tydliga skillnader. I Sverige är älgstammen dålig, t.o.m. under hot p.g.a. en alltför stor mänsklig avskjutning av trofeälgar (de stora ståtliga tjurarna, tiotaggarna!). Den svenska älgstammen krymper, idag ca 200 000 djur, under 1980-talet fanns det över 300 000 älgar i landet. Avskjutningen är för stor och de ”så duktiga” mänskliga jägarna tar fel djur.

Johan Månsson, viltforskare vid SLU, säger:

”– En för låg andel tjurar i åldrarna sex till nio år kan bli förödande för vår älgstam. Om tjurarna inte når upp till sina bästa år kan det störa kornas brunstbeteende. De tackar nej till unga tjurar och väntar på de äldre hannarna. Följden blir att kalvarna föds allt senare på våren, får sämre vikt eftersom de inte hinner växa till sig under sommaren.”

Varghatarna, med Svenska Jägarförbundet i spetsen, retar sig mest på vargen av den anledningen att den har lätt för att ta Älg i Sverige och därför ses som en konkurrent (alla andra argument är rena lögner, som t.ex. att masslakten skulle vara för att motverka inaveln i den svenska vargstammen).

Att de svenska vargarna har så lätt för att ta Älg beror främst på älgarnas historiska ovana vid vargpredation och att jägarkåren försvagat älgstammen. I t.ex. Canada har älgarna vant sig vid vargpredation, vuxit sig starka och lärt sig försvara sig mot vargens attacker. Här i Sverige tar vargen älg vid ca 50-60 % av försöken, motsvarande siffra för Nordamerika/Canada är 10-20%. Observera att Canada har en vargstam på över 50 000 djur.

Det är även så att i Sverige försvarar sig älgarna aktivt endast vid ca 8% av anfallen, motsvarande studier i Nordamerika/Canada visar att älgarna där aktivt försvarar sig i mellan 32 till 58% av fallen (siffrorna varierar i studierna.) I Nordamerika/Canada är predation (rovdjur) den största orsaken till dödlighet, ca 90 %. I Sverige har älgarna fallit för mänsklig jakt, felaktig sådan under all den tid vargen varit utrotad eller med ett minimalt bestånd (nästan hela 1900-talet)

Detta styrker att naturen är långt överlägsen vad det gäller att reglera bestånden och bygga livskraftiga sådana, både vad det gäller Älg, Varg…och alla andra djur!

Sorry, Svenska Jägarförbundet ni ÄR amatörer! Vill ni ha en bra framtid för bl.a. den svenska älgstammen så skall ni ställa undan era ”bössor” och låta vargen sköta älgstammen under några årtionden! 😉

…och kom inte med att ni har några argument mer än tjurigt avund mot vargarna för att de tar ”era” älgar!

– Vargen får jaga älg hela året och vi bara några veckor på hösten.””

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Vargdebatten.. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s