Den obehagliga frågan som skall glömmas?

 

Birger Schlaug skriver bra, insiktsfullt och kunnigt om hur t.o.m. miljöpartiet av taktiska skäl tonar ner klimat/miljöfrågan i SvD.

Det politiska ointresset för miljö- och klimatfrågor är beklämmande märkligt när man betänker att forskarvärlden är allt mer överens om att klimatsituationen är värre än man tidigare låtit förstå. I den politiska världen tycks, inte minst när det gäller klimatfrågan, finnas ett forskar- och kunskapsförakt som är djupt tragiskt och rent av genant.”

Västvärlden står på randen till en ekonomisk härdsmälta, ett problem som skrämmer individer över hela Europa/Nordamerika och där USA helt tycks sakna sjukdomsinsikt, men den största faran är det väldigt tyst om…risken för en ekologisk kollaps!

EU debatterar fiskefrågan men tycks inte ens se problemets allvar. SNF skriver: ”EU-kommissionen sitt förslag på EU:s nya gemensamma fiskepolitik. Trots höga ambitioner räcker åtgärderna inte för att rädda fisken i våra hav.”

och så ser det ut på område efter område, man pratar och beslutar om åtgärder som är totalt otillräckliga. Inte ens miljövänlig biodiesel är miljövänlig, den är en lika stor bluff som miljöpolitiken generellt och leder lika fel som det traditionelle ”varför bry sig”-tänket som dominerar vetenskapsföraktande politiker!

Man kan likna situationen med en patienten som kommer in till sjukhuset med en svår sårskada som kan leda till förblödning, men läkaren nöjer sig med att ge en lätt smärtstillande behandling.

Jag tar en liten detalj i den totala bilden som exempel på vår överkonsumtions bieffekter:

Fyra av fem abborrar byter kön från hanar till honor när de utsätt för kemikalier från industri och jordbruk, skriver Miljöaktuellt.

Det är amerikanska forskare som studerat fiskarna i den stora Potamac-floden och konstaterat att åttio procent av abborrar av hankön uppvisar hormonella karaktärsdrag som påminner om honor. Exempelvis har de börjat producera ägg.

Forskarna tror att fiskarna fått i sig medicinrester från bland annat p-piller och andra kemikalier från bekämpningsmedel och konstgödsel. De tror att det är blandningen av olika kemikalier från industri och hushåll orsakar förändringarna.

Liknande påverkan har upptäckts i en tredjedel av de övriga 110 amerikanska vattendrag som undersökts av fiskbiologer vid US Geological Survey.”

Hur skulle mänskligheten klara en ekologisk härdsmälta, fullständig kollaps och fiskdöd i haven? Hur skulle mänskligheten klara utfiskade hav?

Birger Schlaug har ett fel i sitt tänk så som han formulerat sin debattartikel, det verkar som om inte bara politiker nonchalerar, föraktar forskning och kunskap…även väljarkåren tycks lida av detta förakt?

Det finns de som hävdar att mänskligheten är en klok, vis, varelse och det finns de som hävdar att mänskligheten är likt ett virus och inte bryr sig om sin värd, sitt ”hem”.

Personligen hoppas jag de förstnämnda har rätt, att människan ÄR klok och vis, för har de som liknar mänskligheten vid ett virus rätt, ja då återstår bara ett hopp för vår planet och alla varelser som inte räknas till ”Guds avbild”…nämligen en för homo sapiens förödande pandemi av resistenta bakterier eller aggressiva virus.

Ta dig en stund och se filmen HOME! Vår planet är värd en stunds eftertanke, och vad tycker du, är hon värd att rädda?

 

…här är en som tyckte det var okej att bli räddad och frågan är om hon inte tackade?

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Den obehagliga frågan som skall glömmas?

 1. mariadesuede skriver:

  Ja, du vet vad jag tycker om denna skamliga hantering av miljöfràgan, háller med dig.

  Människans kortsiktiga syn pà Jordens resurser skrämmer mig. Tyvärr sà finns det mànga exempel i historien, fast vissa ljusglimtar finns det iaf, som mitt arbete som innebär att datorer och bläckpatroner àtervinns, vilket stàr i den franska lagen, fast ministrarna själva har svàrt att applikera detta trots att det var deras beslut. Jag är ju pà första parkett om du vill veta mer om àtervinningen i Frankrike.

  Jag funderar pà att endast blogga pà http://journalismeauxamateurs.blogspot.com/ , ty jag har fler läsare där än pà mina svenska bloggar tillsammans.

  Örnkramar

 2. arrami54 skriver:

  …jo, jag vet var du står och återvinning är bra ur alla synpunkter. Jag försöker alltid hitta begagnat innan jag köper nytt, all onödig och ”ny” konsumtion är miljöbelastande!
  Tyvärr står få politiker på barrikaderna vad det gäller miljö och klimatfrågan…och hoppet om att mänskligheten är vis börjar likna ett ljus som är på gränsen att brinna ut.

  Ja, jag hoppas att du fortsätter blogga på svenska…franskan är nästintill oförståelig för mig! 😉
  Varm kram!

 3. Ping: De bär döda sjömäns själar… | runor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s