…vi går mot en total konkurs!

 

USA kämpar med sin ekonomiska skuldkris, liksom Grekland, Portugal, Island, Spanien, Italien…o.s.v…

…men det största konkurshotet blundar vi inför, den kommande ekologiska konkursen. Vi hugger ner regnskogen, skapar en global vattenkris, fiskar ut haven, förstör livsmiljöer för tusentals andra arter och begår ett långsamt självmord…

…och allt för att fåtalet skall kunna leva i överflöd. Problemet är i grunden enkelt, det handlar om onödig överkonsumtion och kortsiktig lättja. (Länkar till kloka ord!)

Vi sörjer alla den terror som drabbade Norge via Breiviks vansinniga massaker, men blundar inför den verkliga terror vår livsstil utsätter alla framtidens barn för…varför?

Ett av tusentals exempel på vårt vanvett läste jag nyligen om i Times, jag citerar:

”Bottlenose dolphins are the most common of all the oceanic dolphins and are found worldwide in both temperate and tropical waters. Highly intelligent, social creatures, bottlenose dolphins often live and hunt in pods ranging in size from several dozen to several hundred. Dolphin populations have been heavily pressured over the last 50 years, with an estimated seven million animals lost in fishing nets. Recently, dolphins and other cetaceans around the world have been found dead due to ingestion of plastic bags and other debris.

Facts & Threats

 • Dolphin populations have been heavily pressured over the last 50 years, with an estimated seven million animals lost in fishing nets.
 • Over seven million dolphins have been killed in the Eastern Tropical Pacific zone largely due to purse-seine tuna fishing techniques that existed from the 1950s to the late 1980s.
 • Polychlorinated biphenyls (PCBs) are a type of contaminant found in products ranging from cereal boxes to plastics. PCBs, which are linked to immune system suppression, exist in high levels in dolphin carcasses.
 • Overfishing has resulted in fewer natural food sources, altering dolphin feeding choices and behavior.”

Det finns mängder att skriva om detta fantastiska djur, som hjälper nödställda människor till havs, som hjälper varandra, som leker fram konst med hjälp av luftbubblor! De har alltså en förmåga att fantisera, konstruera ”luft-leksaker” med en enorm teknik.

 

Många menar att djur inte kan tänka, att denna förmåga är förbehållen oss homo sapiens, men är det verkligen så?

Hur kommer det sig att människor med psykiska och fysiska handikapp blir friskare efter att ha umgåtts, lekt och simmat med delfiner?

Det finns delfiner som hjälper/samarbetar med människor när de fiskar…de driver fisk mot fiskarnas nät och får i utbyte 25% av fångsten. Samarbetet har pågått i hundratals år och delfinerna skolar sina kalvar i hur de skall göra…

Delfinen är inte bara medveten, klok…den är också en smart lustigkurre:
”Skräp kan vara farligt för delfiner om de äter det, så några av djuren på ett delfinarium tränades att hämta skräpet och lämna det till tränare för en liten belöning. En tränare gick ut på flotten och delfinen gjorde ett svansstående med något skräp i munnen. Delfinen fick en bit fisk som belöning.

En dag gick chefstränaren igenom rutinen de lärt sig, och noterade då att delfinen kom tillbaka flera gånger med skräp trots att tanken verkade vara tom på skräp. Tränaren bad en kollega att gå för att se vad delfinen gjorde medan tränaren gick ut på flotten. Tränaren gick ut på flotten och delfinen dök som vanligt upp direkt med skräp i munnen och fick sin belöning. Ticket avslöjades! Delfinen hade gjort ett sorts ”sparkonto”. Han samlade allt skräp och stoppade in det i en väska som var fastkilad i tankens hörn, i närheten av filtersystemet. Det fantastiska var att när han gick till ”banken” så tog han inte bara ett skräpföremål, utan han slet lös en bit istället för att maximera avkastningen.

Detta beteende är speciellt intressant eftersom det visar att delfinen hade en känsla av framtiden och belöningar längre fram. Han förstod att det stora skräpföremålet belönades på samma sätt som ett litet, så varför inte bara lämna fram små bitar för att skaffa sig extra mat? Han tränade faktiskt människorna.”

Mer fakta om Delfiner här!

Ingen vet hur många Delfiner som dött till följd av t.ex. BP:s slarv vid oljekatastrofen i Mexikanska Golfen. ”Marinbiologer ser hur hajar, delfiner och skaldjur trängs längst kusterna i Alabama, Louisiana och Florida. Beteendet liknar det när djur i skogen flyr undan en skogsbrand, och det tyder på att syret börjar ta slut på djupare vatten”.

Delfinerna slaktas dessutom helt i onödan:

 

Delfin kommer av grekiskans delphys som betyder livmoder.

En annan delfinart som drabbas av vårt vanvett och som uppenbarligen också tänker, känner, minns och fostrar sina kalvar är ”havets vargar”:

Hon lyfter sig ur vattnet, vi kan likna det vid att hon ”trampar vatten”och spanar ut över isflaken. En bit bort ser hon sälen, mitt på ett isflak…hon signalerar (sjunger/visslar) till flocken som simmar mot bytet.

Isflaket är för stort för att de skall få det i gungning och på det viset driva sälen i vattnet.

Hon ger några vuxna i flocken signalerna att samlas en bit bort från flakets andra ända. Sex av dem simmar i position, de ligger sida vid sida…och på ”matriarkens” signal simmar de snabbt mot isflaket. De simmar med en ”porpoising”-teknik nära havsytan för att skapa en så stor våg som möjligt…precis innan isflaket dyker de rakt ner. Denna gång lyckades de inte få vågen stor och stark nog för att spola sälen av isflaket. Flockens kalvar följer arbetet noga, detta är en viktig skola för dem.

Vid det andra försöket ansluter ytterligare en vuxen i attacken…denna gång blir vågen så kraftig att sälen hamnar i vattnet…en måltid säkrad! Men matriarken, flockens alfahona avbryter attacken…och låter sälen simma i trygghet till nästa flak…hon bedömer att kalvarna behöver tränas mer. Allt upprepas igen och efter första försöket ligger sälen åter i det kalla arktiska vattnet…och nu äter flocken.

Jakten jag beskrivit ovan är inte ovanlig för ”havets vargar”, Späckhuggarna…det vill säga de populationer som framförallt jagar säl. Det finns tre tydliga grupper av Späckhuggare som särskiljer sig via olika födovanor…andra grupper äter mest fisk, främst då de som kallas ”residents”. De tre grupperna skiljer sig också åt i språk, rörelsemönster…DNA-analyser uppvisar också skillnader. Vill man studera en tydligt pågående evolution, så är ”seawolfs” perfekta studieobjekt. De är också utmärkta exempel på kultur, de har språk med stora dialektala skillnader, deras flock, clan och ”samhällsorganisation” m.m. är så avancerad att något annat ord än kultur inte kan användas.

 

Vår största delfin, Späckhuggaren är hotad, liksom flertalet av havets djur och exemplen bland alla landslevande däggdjur är många och lika alarmerande…och allt p.g.a. vårt vansinne. Tar du dig lite tid och verkligen läser på, försöker förstå och skaffa dig kunskap om hur sårbar vår jord är…så inser du också hur viktigt en snabb förändring av vår livsstil är.. vi har nämligen ingen rätt att förstöra livsbetingelserna för någon av våra ”medresenärer i livet!”, lika lite som vi har rätten att lämna en total konkurs i arv till våra barn och barnbarn!!

vacce-sepia1b mellan


Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Natur och miljö.. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till …vi går mot en total konkurs!

 1. peterlarson skriver:

  Väldigt inspirerande att få en länk från ett så viktigt och välskrivet inlägg.
  Tusen tack!
  Vi, du, jag och alla andra som ser utarmningen av naturen, miljön och det som kallas medmänsklighet har varken stora ekonomiska eller andra resurser, men med stora och öppna hjärtan kommer man långt, t.o.m. ända fram, men det tar tid och kan många gånger kännas som bara uppförsbacke.
  Då är det skönt att veta att vi, trots allt, inte är ensamma och att naturen, så mycket den bara mäktar, är på vår sida

 2. arrami54 skriver:

  …det är jag som skall tacka, all inspiration till mitt inlägg kom från ditt! 😉
  Nog känns det som en enorm uppförsbacke alltid, men hoppet lär vara det sista som lämnar oss och förhoppningsvis vänder vinden…en dag! 😉
  Tack för en kommentar som stärkte mitt hopp!

 3. peterlarson skriver:

  …en sak till, det roar mig att du valt namnet ”runor” på din sida. Så stjäl du denna nordiska symbol mitt framför näsan på dom där s.k. ”nationalisterna” som tror att ”svenskhet” eller ”nordiskhet” på något vis skulle innebära hat och fientlighet mot andra människor.
  Bra gjort.

 4. arrami54 skriver:

  …exakt! 😉
  Svenskhet och det nordiska sinnet skall symbolisera tolerans, öppenhet, solidaritet, hållbart miljötänk och kunskap…inte hat, fientlighet och rädsla!
  Det står en runsten några tiotal meter från mitt hem och den texten handlar om kärlek till en död syster…
  😉

 5. Ping: ”En gång var han en annan” | Varghjärta

 6. Ping: Geparden, en utdöende medresenär i tiden? | Varghjärta

 7. Ping: Demokratin under hård test. | Varghjärta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s