…en flodlegend från Amazonas.

 

Han kände paniken komma och orkade inte längre hålla andan, samtidigt som vattnet fyllde hans lungor blev han åter lugn, det kändes en stund som om han flöt omkring i en djupblå dimma.

…och när han ”vaknade” kände han vattnet smeka över kroppen, under några förvirrade ögonblick kände han inte igen sig själv, han simmade med en nästintill fulländad perfektion och insikten kom när han hoppade en bit över vattenytan, att han var åter en Tucuxi och hade bara svaga minnen av en annan skepnad.

Glömskan hade för längesedan lagt sig över minnet kring hur han först drunknade, men mannens drifter fanns kvar och det hände då och då att han tog sig upp på land igen…

 

Sandra log över den succé invigningen av hennes hotell blivit, gästerna och vännerna var glatt överraskade och positiva till både arkitekturen och inredningen, som var starkt präglad av närheten till Amazonfloden.

” – Leticia har fått en ny vacker ädelsten i sin skrud !”

Hon tittade upp mot rösten som yttrat orden och såg åter den vitklädda man hon nyfiket undrat över tidigare under kvällen. Han var välbyggd, ung, vacker och hans leende, hans ögon fick en slumrande åtrå att väckas hos henne…med full kraft…

Han bjöd upp och den vilda, hetsiga cumbian fick henne lite senare att tyst leende följa honom bort från festen. En stund senare njöt hon av de vågor av njutning hans fingrar, tunga och lem gav henne …leken var likt en liggande, skönt varm cumbiadans av närhet och hon blev förvånad när han före gryningen plötsligt slet sig ur hennes famn, greppade sin klädnad och rusade iväg…

Hon han se att han kastade sig i floden och i den späda, nyvakna solens sken såg hon sin älskare simma iväg…den vackra delfinens gråa klädnad visade upp sin rosa buk för att sedan helt försvinna i floden….

 

Min text ovan är en fri berättelse/tolkning av legenden som ursprungsbefolkningen (Tupifolket) runt Amazonas berättar om en av flodens två delfin-arter, Tucuxin. Delfinerna sågs som drunknade unga män som då och då, klädda i vit klädnad och bärande en huvudbonad för att dölja andningshålet i nacken, steg upp ur floden, för att via sin skicklighet i dans, förföra och göra kvinnor gravida. De måste enligt legenden återvända till floden före gryningen.

Kunskapen om Tucuxin är bristfällig och legenden om att denna delfin var drunknade män kan via mitt bristfälliga antagande, komma ur en djup respekt för detta intelligenta flockdjur och legenden blev ett skydd för detta vackra djur, för vem av oss vill återigen döda en drunknad släkting, eller vän?

 

Tucuxi (Sotalia fluviatilis):

PS: Leticia är en stad vid Amazonflodens strand och du kan läsa mer om delfiner i inlägget här under! DS.

 

 

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till …en flodlegend från Amazonas.

 1. peterlarson skriver:

  Jag vet inte om du känner till bloggen:
  http://tywkiwdbi.blogspot.com/
  Den skiljer sig naturligtvis från både din och min blogg, men det finns mycket intressant där att hämta och lära sig av och han som skriver hittar väldigt ofta bra saker i bloggosfären och bevisar ännu en gång att man inte alls är idiot för att man råkar vara född i och leva i USA

  Jag hämtar mest inspiration från min egen erfarenhet och från allt jag får ut något av, dina bloggar är en av dessa inspirationskällor och det är även TWKIWDBI så jag vill gärna tipsa dig om den.
  Den är kanske inte riktigt lika riktat ”politisk” som våra sidor, men den är väldigt bra och är definitivt ytterligare en av mina många inspirationskällor.

  Ha en fin tisdagskväll

 2. arrami54 skriver:

  …tack detsamma!
  …och tack för tipset! Skall läsa igenom den bloggen! Givetvis behöver man inte vara ”idiot” för att man är från USA, ursprung är ingen evidens i den saken! Det finns uppenbarligen idioter både ”här och där”…en rejält störd individ dök ju t.ex. upp i Norge nyligen med katastrofala följder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s