…även den luttrade blir glad av Lutra lutra!

Det är en sjön figur, Uttern och vem blev förvånad över insikten som nu sprids i forskarvärlden att man leker för lekens skull…kan garantera att uttern vetat detta länge!

Uttern betraktas givetvis på p.g.a. våra härjningar som nära hotad/sårbar. Den har gått starkt tillbaka i Europa sedan 1950-talet. Främst beror detta på miljöföroreningar (speciellt polyklorerade bifenyler), men också på grund av vattenregleringar, jakt och röjning av strandvegetation. Många uttrar dödas också i trafiken när de försöker korsa en väg och trots att den är Smålands landskapsdjur har jag aldrig sett den här…men den dagen kanske kommer?

Europa vaknar och arbetet med att bota vattendragen och återskapa en levande biodiversitet ger effekt:

Storbritanniens floder är friskare än på 20 år. Utter, lax och andra vilda djur återvänder nu för första gången sedan den industriella revolutionen, säger Ian Barker på myndigheten till BBC.

På listan finns bland andra två Londonfloder. Den mindre kända Wandle betecknades på 1960-talet som ett avlopp, och megastadens emblematiska huvudådra Themsen förklarades ”biologiskt död” på 1950-talet. Båda hämtar sig nuskriver t.ex. DN.

Det har varit en ständig konflikt mellan djurens krav på livsutrymme och mänsklighetens lite dumma materiella livsstilskrav, tydligast yttrat i : ” Den som har mest prylar när han dör, vinner!”…konflikten mellan naturens krav på biodiversitet och mänsklig ”livsstil” är extra tydlig i debatten om vargens vara eller inte vara här i Sverige. Frågan är vad som skall ha företräde, biodiversitet eller lättjans livsstilskrav…hur jag personligen ställer mig torde vara uppenbart. Jag är t.ex. väldigt glad över att Londons floder börjar leva igen!

…är inte du?

Det skulle vara en skön gåva till mina barns barn om t.ex. en utterfamilj bebodde Lagans vatten mitt i stan…ån är full av fisk och forsande vatten finns och nog har uttern företräde till den ”bostadsrätten”! Det finns saker värda att kämpa för…och fler prylar borde vara av låg prioritet!

Det finns möten som skänker en glädje prylar aldrig kan ge…:

 

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö.. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till …även den luttrade blir glad av Lutra lutra!

  1. arrami54 skriver:

    …ja, visst blir man glad av Lutra lutra! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s