…slakten av ”Kynna”.

Jägarna får full tillgång till signalerna från varghonan Kynnas GPS-pejl. Det beskedet har forskarna nu lämnat till länsstyrelsen i Kronoberg”…skriver Smålandsposten idag och slaktledaren uttalar sig: ”– Det är bra. Det handlar ju om ett djur som ska avlivas. Det kallas för jakt, men det är det inte frågan om, utan en avlivning, säger jaktledaren Rune Håkansson till Jakt & Jägare.”

Naturvårdsverkets beslut (eller bör myndigheten döpas om till Naturvårdssveket?) strider mot EU:s habitatsregler, Bernkonventionen, svensk lagstiftning och Sveriges riksdags beslut om att vargen skall tillåtas sprida sig utanför Mellansverige m.m. (Se SNF:s överklagan mot beslutet).

”Kynna” är en genetiskt viktig tik och några skyddsåtgärder har överhuvudtaget inte genomförts i området. De ekonomiska s.k. sakskäl djurhållarna framfört är mest ”gnäll” och man ropar enbart på mer bidrag och att någon annan skall genomföra skyddsarbetet via t.ex. rovdjursavvisande stängsel. Dessa gnälliga djurhållare förlorar ingenting ekonomiskt, de tillhör en ekonomiskt väl skyddad skara som bl.a. (via omvägen EU) erhåller skattesubventioner på 5 967 000 000 kr i ”Gårdsstöd” ( år 2010). Kostnaden för ersättningar för rovdjursskador och skyddsåtgärder var samma år totalt 4 481 000 kr. Kostnaden för vargstammen och övriga topprovdjur är nationalekonomiskt en ren petitess!

…nästa ”gnäll-kår” är jägarna, som utan saklig argumentation i sitt hat mot topprovdjuren endast kämpar för att lite oetiskt egoistiskt skydda ”sitt” älgkött m.m. och traditionen med löshundsjakt. Denna grupp som bl.a. via en total tystnad skyddar de kriminella S.T.G.-jägare som bedriver tjuvjakt på bl.a. varg och lodjur, har förlorat all respekt som ”naturvårdare” idag. Min personliga respekt dog helt när jag läste Svenska Jägareförbundets lednings DN-debatt-artikel och jag hoppas de möter en viss individ när de traskar omkring med sin ”bössa” i skogen…

…ett av alla idiotargument de sprider är att vargen är farlig, att den dödar barn och man pekar på bl.a. Indien. Inte bryr de sig ett skit om Indiens barn, i motsatts till varghannens etik lämnar många ”gubbar” barnen i moderns eller andras omvårdnad i jakten på en ”tik bredvid” eller karriären. Situationen i Indien är ej heller ens jämförbar med den i Sverige, vi har t.ex. inte rabies, en sjukdom som dödar i genomsnitt 25 000 människor där årligen och som förklarar många vargattacker. Vi har inte heller de inom många områden totalkollapsade ekologiska system som ställt vargen utan bytesdjur och vi har inget problem med hybrider, vargar och förvildade hundar som parar sig.

Det jag känner idag är bara vrede mot de onyanserade, okunniga små människorna som via sitt hat nu jagar ”Kynna” för njutningen av att se henne död…

…ni lider bara av vanföreställningar, okunnighet, hat och en ytterst naiv tro att ni är ”Guds avbild” som sköter naturen bättre än naturen själv.

Sveriges natur, de ekologiska systemens mångfald och hälsa skulle bli långt bättre om den typ av jägare som representeras av bl.a. Svenska Jägareförbundet försvann från skog och mark. I stället för er skulle alla må bättre om det växte fram en seriös kår av yrkesjägare som erhöll de ca 50 miljoner ni får i årligt stöd av nationen.

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och miljö., Vargdebatten.. Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till …slakten av ”Kynna”.

 1. Grytlock skriver:

  Tycker du med är riktigt duktig på att gnälla, alla utom du verkar vara fullkomliga idioter.
  Ditt citat ”…nästa ”gnäll-kår” är jägarna, som utan saklig argumentation i sitt hat mot topprovdjuren”

  Sakliga argument finns det gott om men du med många andra väljer att ignorera det eller att strunta i det. Jägarna har som jag vet att du vet, accepterat en vargstam som är genetiskt hållbar.
  Vad är problemet?

 2. HEMIMAMMA skriver:

  Väl rutet och självklart står jag bakom det du säger också!

  Hemikram

 3. arrami54 skriver:

  😉 …så skriver den helt utan sakargument, det som återstår är personpåhopp.
  Men visst, jag eftersträvar ingen respekt från grupper jag idag direkt föraktar, så kalla mig idiot du, inget jag överhuvudtaget bryr mig om! 😉

  Svenska Jägareförbundet accepterar ett tak på 210 vargar, inte en varg mer och motarbetar en genetisk hållbar vargstam. Denna lilla miniminoritet tror sig styra rovdjurspolitiken genom att hota: ”Nu återstår bara konflikt om de svenska vargarna”
  Jägarna, liksom fårägarna, har inga sakargument, de slåss med en primitiv och oetisk egoism som grund och tycks enbart vilja bibehålla vargen och andra topprovdjur bl.a. här nere i Småland på nivån, utrotade.
  …att jägarna har argument bortom det egoistiska behovet av att skydda ”sina bytesdjur” från konkurrens och bibehålla löshundsjakten har jag inte sett någon evidens på överhuvudtaget.

 4. Grytlock skriver:

  Nope kallar inte dig idiot du måste läst fel. Jag sa bara att du med var ganska duktig på att gnälla.

  Jag hyser inget förakt mot människor som inte har samma åsikt som mig, den biten får du stå för själv, det blandar jag mig inte i.

  SJF ville ha 150 vargar men gick med på 210 som var regeringens tak. Sakargumenten är att man vill ha en meningsfull jakt och att skydda sina hundar. Oetiskt och egoistiskt? ja det får andra avgöra. Men man såg inte 210 vargar som ett stort problem, nu är det däremot påväg att bli det. Inte här men i mellansverige, här nere kommer det inte beror på jägare eller jaktfrågor om vargen etablerar sig eller inte. Det är för tamboskapen som kommer vara avgörande, då främst fåren.

 5. arrami54 skriver:

  …nja, ord tolkas och jag tolkade nog inte fel och likställer du argumentation med gnäll är det ditt problem. Det finns säkert ett antal åsikter du föraktar, rasist är du t.ex. nog inte…skilj på respekten för folks rätt att uttrycka åsikter och respekten för åsikten i sig, vilket jag tror dig vara kapabel till. 😉

  En frisk och genetisk hållbar vargstam hindrar inte meningsfull jakt, lika lite som vår livskraftiga Björnstam gör så! 😉
  Problemen kring tamdjursfrågan (fårhållningen) går att lösa om viljan finns, det är bevisligen för dåliga stängsel i Kronobergs län, liksom ”herdekomplementen” av typ Lamadjur inte prövats…

 6. Grytlock skriver:

  Beror på hur många vargar som finns i ett visst område, många jägare i mellansverige har skaffat nya marker norrut eller söderut. Man vill inte riskera att hunden tas av varg. Många markägare kan inte arrendera ut sin mark pga varg, ingen vill jaga där. För större skogsbolag rör det sig om ganska mycket pengar man förlorar. Dessutom ökar betestrycket på skog från älg när ingen jagar på marken(om älgstammen var normal när folk slutat jaga). Sprids vargarna ute i hela landet så blir det inte större bekymmer än att det går att leva med. Men som det är nu i Värmland, gävleborg och Dalarna så har dom bland världens tätaste rovdjurstam, det är inte rimligt att dom ska bära hela landets vargstam dessutom. Jag pratar om en vargstam mellan 200-250st.

  Här nere finns det för mycket boskap för att det ska funka med varg är jag rädd för, dessutom är vanligt folk faktist ofta rädda för vargen hur märkligt det än låter eller hur obefogad rädslan än är så är det så. Så varg bland mycket folk blir svårt att lösa om det ens går.
  Det bästa för alla hade varit om vargarna kunde vara på den gigantiska nordkalotten, då löser man även inavel naturligt. Som det är nu är vargarna för isolerade för en naturlig invandring.

 7. arrami54 skriver:

  Vad det gäller jaktarrendet var det inte så länge sedan jägarkåren protesterade vilt mot de höga kostnaderna.
  Syftet med riksdagens beslut om spridning ligger exakt i att vi inte kan ha hela landets vargstam i Mellansverige, att övertyga samerna är i dagsläget en omöjlighet och de skyddas tyvärr som urbefolkning. Det bästa vore en livskraftig vargstam även i norr och fri möjlighet för invandring från Finland/Ryssland.
  Obefogad rädsla kan vi inte ta någon större hänsyn till…det finns folk som är rädda för i princip alla djur och följer vi hänsyn till rädsla öppnar vi dörren för fler mänskliga ekologiska misstag.
  Det går att skydda tamboskapen om viljan finns

 8. Svante Svensson skriver:

  Det slår mig när jag läser insändare, att vargmotståndarna är i minoritet bland de, som skriver, och de som läser, verkar gilla vad de läser när det gäller vargförespråkarnas insändare. Undrar om de kommer att använda GPS för att klara denna gynnare. http://www.dn.se/sthlm/villaagare-tillats-jaga-besvarlig-ekorre Tror du att detta kan förklara alla tokiga beslut i Regeringen ?
  http://www.dn.se/nyheter/politik/norra-sverige-utan-minister-i-regeringen
  Svante

 9. arrami54 skriver:

  …jo, man förstår varför, läs kommentarsfältet under artikeln i smp jag länkat till…du ser hur infantilt, okunnigt och barnsligt t.ex. ”Observer”, ”Harpalt” och ”pelle_larsson” argumenterar…alla är de nyttiga idioter som på sikt gynnar vargens återkomst i Småland.

  Problemet med Ekorren kunde lösas via andra alternativ än dödsstraff för den lilla gynnaren…men folk är fantasilösa och okunniga.
  …jag vet inte om ministrarnas geografiska spridning har så stor betydelse, men en vet jag missgynnar all positiv miljöutveckling…han är smålänning och heter Eskil Erlandsson!

 10. Svante Svensson skriver:

  Eskil Erlandsson, är inte det mannen som ingen skulle hitta, om han gick vilse på en svinfarm?
  Svante

 11. arrami54 skriver:

  …han är väl ingen skönhet, men jag tror INTE svinen gillar liknelsen! 😉

 12. Svante Svensson skriver:

  Tänkte inte på det.
  Svante

 13. arrami54 skriver:

  …vidrigt! Låga och kriminella hot gynnar ingen och absolut inte vargens återkomst till länet! Hoppas polisen eller ”skogsrået” tar fanskapet snarast!

 14. Svante Svensson skriver:
 15. arrami54 skriver:

  Förvånar inte, samebyarna ropar ”skyddsjakt” så fort de ser en varg och de blir väl kompenserade för varje ren vargen tagit.

 16. Svante Svensson skriver:

  Det är det, som förvånar mig man får bättre ersättning för vargrivna djur än man får för djur som går till slakt, och ändå skriker man så högt på skyddsjakt. Någonting måste ha gått fel någonstans. Jag har läst på om Lamadjuret, och funnit att det borde t.o.m. kunna gå att byta ut fåret mot detta djur, de äter samma sak, ger ull, och kött, och brukar inte spotta på människor. Alla människor i vårt land har fått anpassa sig till nya tider, varför skall bönder inte behöva det? Sedan det där med Samer, de kallas för urbefolkning, men kan inte ens laga en klocka.
  Svante

 17. arrami54 skriver:

  En ren har ett slaktvärde på ca 1500-5 000 kronor. Den statliga ersättningen täcker inte hela den ekonomiska förlusten för rovdjurstagna renar, vilket gör att varje renägare får betala viss del själva. Ersättningen från staten för rovdjursförekomst i renskötselområdet var år 2010 på 54 miljoner kronor…men detta går att lösa genom att höja ersättningsnivån ytterligare, pengar finns, ett bevis är gåvan på hundra miljoner staten gav ”Facebook”.
  Det nuvarande ersättningssystemet är uppbyggt efter konstaterade föryngringar, regelbunden förekomst av rovdjur och tillfällig förekomst av rovdjur.
  För varje konstaterad föryngring av lo och järv får samebyn 200 000 kr. För regelbunden förekomst av arterna får de 70 000 kr och för tillfällig förekomst 35 000 kr. För varg är motsvarande siffror 500 000, 80 000 och 35 000 kr. Ersättningen för björn och kungsörn bestäms från år till år. 2009 var den 1,6 respektive 1,1 miljoner kr.

  Lamadjuret ger kött och finare ull än får, så visst kan de ersätta får i vargland. Även användas som effektiva ”herdar”.

  Skrattar åt ditt ”ur”-skämt…den var bra! 🙂

 18. Svante Svensson skriver:

  Sist jag köpte torkat renkött betalade jag c:a 500: – kr/kg, och det är ett tag sedan, det är väldigt gott, men nu får det vara. Jag tycker mycket om fårkött, och nötkött, men idag lyckas man sällan hitta kött av god kvalité, inte ens Svenskt kött tilltalar mig längre. Vem är det, som förstört fläskköttet, det går ju inte, som förut att steka i torr panna, inte ens med smör i pannan slipper man den bruna smeten i botten på pannan. För att inte tala om grönsaker, i butik ser de hur fina ut som helst, men de smakar ingenting. När man hackar lök idag tåras inte ögonen ens, tomater är bara vattenmagasin, samma gäller paprika. Läste i en kommentar att du är miljöpartist, och då hänger jag upp mig på att du på din sida säger att miljön kan inte skötas av de borgerliga, håller med om det, men tycker att miljöpartiet är svikare nu.
  Svante

 19. arrami54 skriver:

  …håller med om att det är svårt att hitta riktigt bra kött i affärerna, det välhängda kött som smälte på tungan jag själv producerade en gång, vi får och kalvar hittar man sällan.
  Personligen äter jag mer och mer fisk, småländsk Gös, Abborre, Gädda, Sutare m.fl. arter är ”mumma för gommen!” 😉
  …jo, jag har varit miljöpartist (t.o.m. aktiv) men börjar bli mer och mer ambivalent även till dem…lutar mot Gröna Partiet i tron att de kan ”nafsa Miljöpartiet de Gröna tillräckligt i hasorna” för att Mp återigen skall bli tydligt ”grönt”!

 20. Bra skrivet ! Gillart !

  Kram

 21. Svante Svensson skriver:

  De Samer jag känner säger alltid att renskötsel inte lönar sig, i sig själv, men indirekt då det drar turister, och jag tror de har rätt. Fårbönder säger att de har fåren för att slippa röja manuellt, men någon ekonomi ligger det inte i fårhållning. Då borde det inte vara omöjligt att byta djur, jag menar att hade man några sådana http://www.worth1000.com/entries/166796/bodan i hagen är risken större att man hittar en död varg, eller hund i den hagen, och kon röjer fan så mycket bättre än fåret. Jag har ett hägn med sådana kor som granne, och det är så dåligt stängslat att man ofta möter dessa på hundpromenader, men det verkar som att de får vara ifred t.o.m. från björnen.
  Svante

 22. arrami54 skriver:

  …tack. 😉 Kram.

 23. arrami54 skriver:

  …ja, kor är ett alternativ för att hålla landskapet öppet och tuffingar som BoDan skulle nog skrämma den största björn. 😉
  Att det ofta är rejält dåligt stängslat är även bilden här nere, det är inte ovanligt att du möter både kor och får på vägarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s