Den primitivaste jägaren är ofta människan.

Vargen har samma stora betydelse för balansen i ekosystemet som alla andra topprovdjur.

Den håller viltstammarna friska genom att i första hand ta de svagaste bytena, som t.ex. äldre djur och kalvar. Genom att hålla bytesdjuren rörligare minskar betestrycket, vilket gynnar växtligheten. Genom att lämna kadaver gynnas mindre rovdjur, asätande fåglar samt insekter, vilka i sin tur gynnar insektsätande fåglar. Förmultnande kadaver ger extra näring åt jorden, vilket gynnar växtligheten, vilket i sin tur gynnar växtätande djur. (Se exemplen från Yellowstone, även om dessa s.k ”kaskadeffekter” inte blir lika tydliga här.)

Man måste inse att bara för att ett djur inte är till nytta för mänskliga intressen, kan det vara till stor nytta för andra arter. Vi är faktiskt inte den enda arten som lever här och långt ifrån det ”topprovdjur” som sköter den ekologiska balansen bäst.

Det finns många problem kring den mänskliga jakten och stor variation i ”jägarens” kunskap, insikter om de ekologiska problemen, hur känslig balansen är. Ett uppenbart och vanligt problem är den s.k. Troféjakten. Det är vanligt att jägare vill fälla den största tjuren med de finaste hornen, en trofé att hänga på väggen. Psykologiskt kan man förenklat förklara beteendet med en vilja att visa att: ”- Min ”bössa” är större än din”!  Men troféjakt är inte den bästa jaktformen…och jag erkänner att jag känner en tydlig avsmak för medias: ”Älgisar”.

Formen och storleken på älgens horn signalerar styrka och status inför och under brunsten gentemot hondjur och konkurrerande handjur. En tjur som är framgångsrik under brunsten är ofta i sina bästa år och har då också horn med mycket massa.”

Brist på framgångsrika tjurar leder till ombrunst, vilket leder till att kalvarna föds senare på året och får svårare att klara vintern.

”Kon är bara mottaglig för befruktning under ett enda dygn. Om hon inte befruktas det dygnet kan hon brunsta om tre veckor senare. Kalvar som föds så sent som i slutet av juni är alltså resultatet av en ombrunst. Sådana kalvar har goda chanser att överleva sitt första år, men föds de efter en andra ombrunst, det vill säga i mitten av juli, minskar kalvarnas chanser att klara sig genom vintern. När älgkor brunstar om kan man anta att det saknas tjurar i brunsten. Forskning under 2000-talet har också visat att kor som betäcks sent i högre grad föder tjurkalvar. Det verkar alltså som om korna känner av tjurbristen och därför i högre grad föder tjurkalvar. Detta förklaras genom att tjurkalvar sannolikt kan bli framgångsrikare i ett område med tjurbrist än vad fallet skulle vara för en kvigkalv.” 

Troféjakten är vanlig även när det gäller rådjur, jag citerar och länkar till en intressant och kunnig text:

Medan jag skriver det här pågår jakten på råbockar i svenska marker. Den har stark karaktär av troféjakt och handlar alltså delvis om att nedlägga djur med vackra och stora kronor. Jägarna vill gärna framställa sig själva som naturvänner och viltvårdare. Här får de kritik av viltekologer, som konstaterar att rådjursstammen tar skada av att de starka bockarna skjuts bort. Vad är det jägaren vill uppnå med att först döda djuret och sedan sätta upp kraniet på väggen?”

Jag vill klargöra att jag vet att det finns många duktiga jägare som har bra insikt i de ekologiska systemen och dess känslighet, ett bra debattexempel här…men det är trist att det Svenska Jägareförbundet tycks ha en ledning som står för allt det negativa och ett uppenbart rovdjurs-/varghat…som är grunden till den så vanliga tjuvjakten på varg:

”– Vi ser att den illegala jakten på varg inte alls har minskat. Både genom de vargar som obduceras och på antalet vargar som försvinner, säger Mats Rapp.

…en tjuvjakt jägarförbundets talesmän gör att för att förneka, nonchalera, istället för att stoppa alla kriminella jägare som enligt S.T.G-principen gör allt för att minska rovdjursstammen!


 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Natur och miljö.. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Den primitivaste jägaren är ofta människan.

 1. arrami54 skriver:

  Ja, jag har hävdat hela tiden att tjuvjakten inte minskat.

 2. Ping: Lag mot Palestina i FN ?? | Jinge.se

 3. Peter S. skriver:

  Ja, tror man på felaktig information och sväljer allt som går i ens egna åsikter och ”tror” det är sant så blir det i bland lite pinsamt! DN och Expressen skäms nu och kommer förhoppningsvis lära sig något i ämnet varg och att man måste ha mer på fötterna bara för man som journalist sympatisera för V och MP och är för en sidas åsikter och vill sälja många lösnr. till människor som inte satt sin fot i skogen sedan de gick i Mulle i förskolan! Och att nu ev. Mats R. och Daniel H. får se sig om till andra jobb enl. Länstyrelsen känns mycket bra!!!

 4. arrami54 skriver:

  …nja, i en demokrati bör det kännas fel att folk förlorar jobbet eftersom de hänvisar till fakta…”Elementary, my dear Watson”…om man nu är en verklig demokrat, vill säga?
  I sak har du ingenting, därav njutningen över hierarkiskt maktspråk…och nog ÄR det så att ni varghatare ligger närmre Nazitysklands judehat än oss som vill eftersträva biologisk mångfald…men det är nog inte lätt att erkänna?
  😉
  I mina ögon är numer rovdjurshatarna nazister…bara för att provocera tydligt och era liv har inget högre värde i mina ögon, eftersom ni hyllar nazismens ideal….för vargen hatar ni ju likt nazisterna hatade judar? Du ser parallellerna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s