…tungt, värdigt och viktigt!

 

Idag inleds en rättegång som många menar kommer att förvandlas till en propagandaplattform för massmördaren Anders Breivik. Jag förstår inte den farhågan alls.
Snarare kommer rättegången att bli en propagandaplattform för massmedierna och den övriga överheten när det gäller att framställa Breiviks ideologi som gemensam med Sverigedemokraternas, Geert Wilders och Dansk Folkepartis. ”
…skriver en bloggare och tribalist, som i grunden tycks dela Breiviks världsbild (och ja, det är motbjudande att länka till ”skiten”). Däremot delar jag den syn många ger uttryck för, att det finns en risk med att Breiviks försvarstal blir en propagandaplattform för den primitiva främlingsfientligheten, islamofobin och rasismen som inte ligger långt under många människors mycket tunna hinna av civilisation.

Men risken övervägs av rättssamhällets triumf, det är Breivik och hans störda världsbild och handling som nu står till svars …och domen kommer att bli hård, inte bara över honom utan över alla som retoriskt uttryckt sympati för samma syn, som spridit samma rasistiska sagor om Eurabia och hat mot muslimer/islam.

Det är med all rätt som alla islomofobiska, rasistiska, invandrar-/flyktingfientliga bloggar indirekt samtidigt får stå till svars för den sjuka de sprider och som riskerar att ge oss copycats som frossar i ondskans handlingar, likt deras ”förebild”, herr Breivik.

Som Hanne Kjöller beskriver Breivikrättegången, det är: Tungt men värdigt – och viktigt!

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik.. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till …tungt, värdigt och viktigt!

 1. skvitt skriver:

  Delar på FB.
  /Skvitt

 2. Kerstin skriver:

  Med all respekt och medkänsla för alla drabbade i samband med Breiviks massaker känner jag en medömkan med denne unge man som livet gått så snett för. Han verkar ha varit väldigt ensam, kanske bara hört hur oduglig han är och kanske aldrig blivt tagen på allvar , blivit sedd för den han var och är. Med en enorm kreativitet , allt han ensam sökt en förlaring till, hur han tagit sig fram på olagliga grunder och till sist funnit en hamn där han ”kunde bli någon.” Han har äntligen blivit sedd.
  Jag tänker OM han lagt all sin kreativitet, nogrannhet, osv på något vettigt, skulle han han ha gått långt. Han fantiserar, vill hävda att han läser mycket, att han skaffat sig kunskaper, utan reella betyg, och Ingen har blivit mijonär i 24 års ålder,” det kunde jag bli”, som han sa i rätten, på ett ungefär. Mellan alla hans rader finns en ensam, olycklig svag människa. Vart var föräldrarna, klarade mamman inte av att kolla vad han gjorde som 15 åring? Varför fick han ingen flickvän? Han ser ju bra ut och verkar lugn och stabil. Antgligen för att han blev född till en olyckligt liv. Många ironiserar över hans leende. Det är ett bevis för hur han vill vara till lags en typ av uderdånighet. Omedvetet. Jag tror han kommer att bryta ihop innan rättegången är slutförd. Han stålsätter sig att vara stark och visa sina kvalifikationer som han inte begriper har förstört han liv hädanefter. Min fundering är också om han klarar av att modern skulle vara i rätten i vittna.
  Pappan verkar totalt strunta i sin son!
  Jag lider med Anders Breivik, för att han stakade ut sitt liv på villovägar att INGEN i omgivningen, föräldrarna insåg vad som var på gång. Vad han hade för sig.
  Det är ett tragiskt öde för en ung man som äntligen får uppmärksamhet. Men som tappar sin frihet i så unga år.

 3. arrami54 skriver:

  …jo, och tyvärr är han inte ensam, det kryllar av (främst) unga män som lever i samma politiska villfarelse…garanterar att vi får se liknande handlingar igen…
  …men jag känner ingen sympati för honom, han gjorde ett helt vansinnigt val och får stå för detta. Det enda jag kan hoppas på är att han fullt ut inser sitt brott och straffas av sin själs djupaste ånger och ångest.

  Jag beundrar din empatiska förmåga och delar din syn, med de tillägg jag gjort ovan! 😉

 4. arrami54 skriver:

  …varsågod! 😉

 5. mariadesuede skriver:

  Han är kanske en olycklig människa, men valet är ju fritt och att välja en massaker fàr mig att mà illa, han är ju fullt medveten om det som han har gjort, fast som det stàr i de franska tidningarna. ”Legitimt försvar” vad det nu innebär i det här fallet. Visst det finns islamister som förstör för muslimer, men en ideologi som leder till fanatism är alltid farlig, oavsett vad det handlar om…

  Örnkramar ♥

 6. arrami54 skriver:

  …exakt, fundamentalism och fanatism skall alltid bekämpas oavsett ursprung och det kryllar även av ”kristna” fundamentalister…vi är kanske inte bröder och systrar alla gånger inom den religiösa gruppen, men det är fan att vi inte alltid kan vara det på det mänskligt allmängiltiga planet!
  Breivik gjorde ett val ingen kan sympatisera med, empatisk känsla vinner vi däremot på…inte minst för att verkligen kunna förstå varför det gick så in i helvete fel med den mannen och vilka som formade hans vanföreställningar.

  Kram Maria, hoppas du mår bättre än gott! 😉

 7. Ping: Google Drive installerat | Jinge.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s