Sveriges rättsväsende och herr Lambertz har spårat ur, fullständigt!

 

Justitierådet Göran Lambertz kastade sig in i debatten om rättsrötan kring Thomas Quick via ett dåligt självförsvar på DN-debatt. Han framhärdar nu med en dåres envishet i media. Det han hävdar är att Thomas Quick (Sture Bergwall) mycket väl kan vara skyldig till de mord han tidigare och falskt erkännt, detta gäller även i två av de fall där han helt friats, efter resning och dom i hovrätten.

Göran Lambertz argumentation är mycket svag, om jag skall uttrycka saken milt. De fem s.k. bevis han anfört är en droppe i havet av alla de detaljer som utgjorde ”bevisningen” mot Quick/Bergwall. Desutom har de avvisats av anhöriga, krossats i media och främst i Hannes Råstams erkännt noggranna och sakliga granskningar.

Det är även märkligt att Lambertz , ett justitieråd (domare i Högsta domstolen), underkänner domar, inte efter en domstolsprövning, utan i en debattartikel. Som justitieråd kan han inte ”lyfta av sig hatten” och agera som en före detta justitiekansler. Tidsresor av det slaget har ingen plats i ett seriöst rättsväsende eller i den svenska statsförvaltningen.

Det enda Göran Lambertz gör nu, är att ränna omkring och skapa förvirring, han skadar allvarligt förtroendet för det svenska rättsväsendet. Ett förtroende som redan är skadat på grund av den enorma rättsskandal vi ser runt Quick/Bergwall.

Ett förvirrat agerande är att uttala sig långt bortom juridikens räckvidd: ”Det är en stor skillnad mellan att vara förklarad oskyldig och att inte vara förklarad skyldig.”… sade Lambertz i SVT.

Principen är att rättsväsendet skall betrakta en person som oskyldig tills motsatsen bevisats. Att förklaras oskyldig är det som gäller, vi har inte etiketten: ”Kan inte förklaras skyldig”.

Göran Lambertz försöker rädda sin prestige, sitt goda namn, via debattartikeln i DN och den totala förvirring han nu skapar, ingenting annat. Lambertz skadar Sveriges rättsväsende enormt, för att inte tala om hur svårt han sargar sitt förtroende.

Tilliten till Sveriges rättssystem sjunker dagligen nu, allt orsakat av en extrem rättsröta kring Quick/Bergwall och ett förvirrat justitieråd, som springer före systemet och via lösa karaktärsbeskrivningar av en person, och genom mycket lös ”bevisning”, uttalar sin dom.

Det krävs en grundlig utredning kring vad som hände/händer. Att vi ser en rättsskandal ligger bortom rimligt tvivel och frias Quick/Bergwall även i återstående brott, då krävs det en utredning som klarlägger polisens, åklagarnas, försvarsadvokatens och psykvårdens ansvar. Det skulle vara skrämmande om saken ansvarslöst sopas under mattan med en fånig ursäkt typ: Shit happens” och de ansvariga tillåts gå fria, med heder och prestige i behåll.

Jag inte bara förstår t.ex. Leif GW Perssons vrede, jag delar den. Det svenska rättssystemet behöver städas och den kloke städar trappan uppifrån. Förslaget om en självständig resningsdomstol är bra, men det räcker inte. Det behövs även en opartisk kommission som utreder vad som gick fel och ställer ansvariga till svars.

 

Dags att avgå, att hänga upp hatten på spiken permanent, herr Lambertz?

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik.. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s