Byt Bibelns omslag till Koranens…

…och du får intressanta reaktioner. Bibeln innehåller minst lika många vidrigheter som Koranen, frågan är om inte vår ”heliga” text är värre?

Nu går det inte att sakligt samtala med religiösa så om någon religiös läser detta inlägg: Snälla kommentera inte!

Religion bygger på primitiv instinkts-baserad prägling och har ingenting med sakligt, logiskt och kunskapsbaserat tänkande att göra. Vi accepterar det trots att: ”Den troende kan vara hur korkad som helst – det finns en respekt för tron, oavsett om den är grumlig eller skarp. Man kan etikettera sig som kristen och komma undan med det enbart för att förmedla per undertext: jag är en god människa med finkänsliga känslor och dessutom lite poetisk som bejakar tillvarons mysterium”.

Som ett led i Darwins tanke att miljö behöver tid att anpassa arvet, så släpar känslolivet efter vetenskapen och förnuftet, både på ett individuellt och på ett evolutionärt plan. Reptilhjärnans primitiva utlevelse. Förnuftet biter inte på de irrationella delarna av psyket. Detet måste överlistas på annat vis.

Det finns tillfällen när jag kan bli rädd för det okända. Då är risken överhängande att spökena kommer rasslande, hur lite jag än tror på dem i normala fall. Och vem vet, det kan uppstå lägen när jag är så krossat skräckslagen att till och med gud slinker in i min tankevärld. Vidskepligheten ligger inte långt från galenskapen. Synkroniciteten är närbesläktad med den paranoida psykosen. Vem som helst kan bli psykiskt sjuk.”

Religion bygger i mycket på vår instinktiva rädsla för det okända ( = allt vi inte vet) och har starka kopplingar till naturens kalla evolution, liksom till människans rädsla inför döden. Man undkommer döden genom att skapa ett liv härefter. Att sagan är falsk har ingen betydelse, den bedövar rädslans instinktiva reaktion.

Politik spelar också ofta på att leka med människors instinktiva rädsla och okunnighet. Ett talande exempel är SD som skördar framgångar via individers fruktan för islam. Vi ser mängder av ”tuffa män” reagera via nedbrända flyktingboenden, hatbrott i vardagen och en enorm vurm för konspirationsteorin kring Eurabia m.m.

Det formligen kryllar av människor som reagerar instinktivt och utan att tänka. Förnuftet förlorar visavi känslan.

Det är en vacker värld, förstör den inte för att du är rädd, förstör den inte med hat, religiöst dravel och förnekelse (likt den vi ser gentemot klimatförändringarna). Ta dig tid att se förbi instinkten, lär dig, kunskap tar tid och kräver engagemang, tänkande, men du har tid nog att plugga lite också.

vacce-sepia1b mellan

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Min syn på SD., Natur och miljö., Religionskritik. och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s