…vackra ord i Paris.

Klimatavtalet inger en liten strimma av hopp, ett tunt varmt penseldrag i det kalla grå bilden är grundad med.

Än så länge är det bara vackra ord på ett papper och vi vet alla att människan talat och skrivit vackra ord i tusentals år, men när det kommer till handling…

”Vackra ord har vi hört länge”

Liksom många andra forskare och klimatexperter är Thomas Johansson mycket skeptiskt till att avtalet som presenteras inte innehåller några siffror på utsläppsminskningar utan mer har fina formuleringar.

Det känns ju inte så där väldigt avancerat, vackra ord har vi ju hört länge, säger professorn.

Johansson menar att det inte finns några förpliktelser, oljeländerna har vunnit. Och knäckfrågan är pengar eftersom länder som Saudiarabien, Ryssland och även USA inte vill byta till nya energisystem.

Obama vill, Kerry vill, Al Gore vill, men titta i senaten som styrs av republikanerna, säger Thomas Johansson”.

Det är bara det vi är, en vacker men samtidigt oerhört tragisk art som gärna drar oss mot själviska drömmar, då vi är styrda av själviskheten. Men visst, ett litet hopp finns och vad vore vi utan hopp?

Över åttio procent av energikonsumtionen baseras fortfarande på fossila bränslen som olja och kol, och vad säger Parisavtalet egentligen…?

Att världens första globala klimatavtal har antagits är en stor framgång, enligt fyra experter. Att länderna har enats om 1,5-gradersmålet är överraskande och positivt. Däremot återstår mycket arbete för att målet ska kunna nås – och det krävs mer än vad avtalet innehåller för att i praktiken komma dit.”

Den här frågan ÄR viktig:”Förstår man vad 1,5 grader innebär för åtgärder? Kommer väljare att rösta på politiker som tar 1,5 grader på allvar? Vi människor har, via företrädare för världens alla länder, kommit överens om vad som måste göras. Men inte att vi avser att göra det.”

 

Avser vi att göra det?

 

Svaret är: Troligen inte! Och vi glömmer lätt fördröjningseffekten och att vi redan skapat klimatförändrande processer som är självgående, tydligast om vi studerar isavsmältningen men också i hur haven påverkats.

 

Vi har redan stulit framtiden för våra barnbarn och deras barn…och er sagofigur ”Gud” kan ingenting fixa.

Frågan är om den mänskliga räknemaskinen kan det?

 

Anodorhynchus_hyacinthinus_-Hyacinth_Macaw_-side_of_head

Kolibri

Canis_lupus_laying (2) jul

vacce-sepia1b mellan

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Natur och miljö. och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s