…mot ett nytt år.

Bilden på lejonet nedan fångade mig, jag ser den som symbolisk även för mänsklighetens vandring mot framtiden. Är det ett äldre djur som går mot ålderdom och död, eller är det ett yngre djur som går mot någon penningstinn galnings kula…? Eller är det ett djur som går mot seger, mot ett byte och överlevnad än en tid?

på väg mot utrotning Tsvangirayi MukwazhiFoto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP

Artikeln som bilden ovan illustrerade bär en glimt av hopp. Lejonen är likt många andra arter under starkt hot och fortsätter nuvarande utveckling tio år till är de borta. Vår framtidsbild är mörk, hotande och tom. Det är som om jag skulle måla en fyra kvadratmeter stor oljemålning med döda gråbruna färger och bara ha i några få små stänk av rena färger. En bild av vår fattiga framtid?

Det är möjligt att jag sitter på dysterkvisten igen, men jag ser inte mycket framtidshopp för våra barn, barnbarn och deras barn. Miljön är hotad, klimatet förändras snabbt nu och så snabbt att många organismer inte hinner med. Hotet mot haven och våra sjöar är tydligt och ingen vet när gränsen är nådd och ekosystemen ger upp…

 

Är människan verkligen ett klokt djur?

 

wolf_norway n

vacce-sepia1b mellan

Annonser
Det här inlägget postades i Allmänt om politik., Natur och miljö. och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s